Малцина изпратиха Вера Мутафчиева
Малцина изпратиха Вера Мутафчиева / Снимка: DarikNews
Малцина изпратиха Вера Мутафчиева
20371
Малцина изпратиха Вера Мутафчиева
  • Малцина изпратиха Вера Мутафчиева

Малцина се простиха с един от най-добрите ни историци и писатели Вера Мутафчиева. Поклонението пред нея беше в столичния храм "Свети Седмочисленици". И макар самата църква да беше пълна, хората, които искаха да се поклонят пред Мутафчиева бяха срамно малко. Най-вече роднините и близките й приятели.
 
Вера Мутафчиева почина във вторник, само няколко месеца след като навърши 80 години. Съгласно изричното й желание тя ще бъде кремирана, а урната поставена в гроба до баща й.
 
Ето с какви думи я изпратиха най-личните й хора, сред които са и писателят Теодора Димова и актрисата Мария Русалиева.
 
„Тя беше просто един извор на знание. Всеки разговор с нея така ме е обогатявал, че просто след това съм се чувствала на едно друго ниво, така да се каже. И като историк, и като учен, и като литератор - невероятен човек беше", сподели една от близките й приятелки.
 
Теодора Димова: Всички ние допуснахме такава огромна кал да се плисне върху нея. И мълчахме тогава. Равносметката е много тежка.
 
Мария Русалиева: Тя е причината аз да стана актриса. Ние бяхме в един клас в първа девическа и във всяко междучасие играехме някакво представление. Най-вече „Вилхелм Тел". Тя винаги играеше самият Вилхелм Тел, а аз като по-нисичка играех сина му. И сега се питам къде отиде моят Вилхелм Тел?
 
Вера Мутафчиева е автор на повече от 30 книги, сред които „Случаят Джем", „Книга за Софроний", „Летопис на смутното време". Сценарист е на един от най-гледаните български филми „Хан Аспарух". Преди година Комисията по досиетата разкри, че е била агент на бившата Държавна сигурност, а тя, за разлика от мнозина, до последно, реши да запази мълчание по темата.