Трансмазнините, наситените и нездравословните животински мазнини, както и пържената в олио храна оказват негативно влияние върху функционирането на сърдечно-съдовата система на човека, заявява Михаил Кутушов, токсиколог и кандидат на медицинските науки.

Лесен начин да разберете дали имате висок холестерол

Според експерта трансмазнините са силно преработени, а прекомерната консумация на бекон, суровопушени и пушени колбаси води до запушване на кръвоносни съдове и артериите.
 

храни
iStock

"Мазнините с висока плътност повишават концентрацията на "лошия" холестерол в кръвта, което допринася за образуването на холестеролни плаки. От своя страна те отлагат протеини, минерали, плаката постепенно се увеличава и затваря лумена на съдовете. Резултатът от тази ситуация: образуването на кръвни съсиреци, повишен риск от атеросклероза - патогенетичният механизъм за Алцхаймер, инсулти, инфаркти", каза Кутушов.

Както обясни специалистът, сърцето се натоварва от недостиг на кислород в сърдечната тъкан, който от своя страна възниква от недостатъчна работа на сърдечно-съдовата система.

В допълнение, работата на сърдечния мускул и сърдечно-съдовата система се влияе негативно от честата употреба на маргарин, майонеза, пържени картофи и панирани хапки.

Пет начина да намалите лошия холестерол

храни
iStock

Също така не трябва да залагате на тлъсто месо, особено на скара или на дървени въглища. „Всички обичаме да хапваме барбекю през лятото, да си правим пикник в жегата с тлъсто месо. Освен това често комбинираме тези храни със спиртни напитки. Всички тези дейности влияят изключително негативно на сърцето“, подчерта той.

Според експерта храната трябва да е максимално естествена за региона, в който живее човек. Той препоръча да се следи количеството на приеманите продукти, както и тяхното качество.

*Тази статия има само информативна цел и не може да послужи за диагностициране на заболявания. Ако имате неприятни симптоми задължително потърсете помощ от медицинско лице.
Rambler