Лекар от САЩ посочи пет начина за намаляване на нивата на лошия холестерол. Нейните препоръки са публикувани от Eat This, Not That! (ETNT).

За да намалите количеството на лошия холестерол, който причинява инфаркти и инсулти, Лесли Чо препоръчва да ядете повече растителни храни, да пиете по-малко алкохол, да отслабнете, да спортувате редовно и да спрете да пушите.

Разкриха кой плодов сок бори високия холестерол

Чо съветва също така да се премине към разнообразна диета, състояща се от растителни протеини, намиращи се в бобовите растения, рибата и фибрите. „Поне 30 грама разтворими фибри на ден всъщност могат да намалят холестерола“, уверява тя.

Алкохолът също може да причини излишно количество лош холестерол в тялото, тъй като често той се произвежда с помощта на захар. Чо препоръчва на мъжете да пият не повече от две чаши вино на ден, а на жените не повече от една.

Обявиха кой плод премахва холестерола от тялото

Наднорменото тегло също е една от причините за появата на излишен холестерол. „Излишната телесна мазнина влияе върху начина, по който тялото използва холестерола и забавя отстраняването на лошия холестерол от тялото“, пояснява Чо. Според нея намаляването на теглото с 5-10% ще доведе до намаляването на лошия холестерол в същия обем.

Специалистката препоръчва също да тренирате поне половин час на ден, за да увеличите количеството добър холестерол. Чо не насърчава незабавното влизане във фитнес залата, но вместо това препоръчва да се движите повече през целия ден, като например да се качите по стълбите, вместо да използвате асансьора.

Кои храни помагат за пречистването на кръвта

Пушенето също увеличава количеството на лошия холестерол в кръвта, а освен това токсините, съдържащи се в дима, увреждат стените на кръвоносните съдове, което води до развитие на атеросклероза. „Тютюнопушенето е едно от най-лошите неща не само за сърцето, но и за белите дробове и мозъка“, категорична е Чо.

*Тази статия не може да замести медицинската помощ, а само да даде насоки към по-здравословен живот. Ако състоянието Ви го изисква, съветваме ви да се обърнете към вашия лекар или специалист.

БГНЕС