/ iStock/Getty Images
Московският гастроентеролог Сергей Черемушкин разказа кога болката в корема изисква преглед при специалист и кога може да изчакате да премине от само себе си.

Специалистът предупреждава, че в случай на остра коремна болка не трябва да се колебаете да се обадите на лекар, защото този симптом може да означава перитонит или друго животозастрашаващо заболяване.

"Ако имате остра, силна, рязка болка, която ви пречи дори да ходите, трябва да се обадите на бърза помощ. Причините могат да бъдат многобройни, включително перитонит, апендицит, перфорация на кух орган и остър панкреатит", уточнява той.

Болката в корема може да е лека, но дори и тогава не бива да се пренебрегва - продължава лекарят. Трябва да обърнете специално внимание на болката, ако тя се появява редовно.

"Ако болката се появява с определена периодичност, повтаря се или се появява през нощта и ви кара да будувате, това изисква задължителна консултация със специалист”, подчерта Черемушкин.

Възможно е да се облекчи болката в корема чрез използване на спазмолитици само в началото, докато лекарят постави диагноза и назначи лечение, съветва специалистът. Трябва да се има предвид, че тези лекарства само "ретушират" картината на заболяването, допълва гастроентерологът.

"Подуване, дискомфорт и болки в корема могат да се появят при всеки здрав човек, ако например е прекалил с храната или е консумирал необичаен продукт. В този случай препоръката е проста - изчакайте. Ако болката в стомаха не отшуми в рамките на 15-30 минути, по-добре е да се консултирате със специалист", каза Черемушкин.

 
БГНЕС