Китов откри уникални дървени мебели край Сливен
Китов откри уникални дървени мебели край Сливен / снимка: BGNES

Дървен тракийски стол и маса откри експедицията на д-р Китов при разкопки на тракийска могила до сливенското село Калояново. Уникалната находка е запазена благодарение на трамбованата глина в разкрития гроб. Дървото е изтляло, но са запазени кухините. Реставратори от екипа са използват строителна пяна за запълването им и по този начин се установява формата на предметите. Масата е кръгла, с четири крака, а столът е с облегалка, като между седалката и облегалката е имало дъговидна пречка. „Досега в България са намирани сгъваеми железни столове от тракийската епоха, но дървен се появява за пръв път”, обясни ръководителят на експедицията д-р Георги Китов от НАИМ при БАН. Разкрития тракийски гроб е от от І – ІІ век след Христа с богати гробни дарове. Погребението в него е извършено чрез трупоизгаряне на място, в стъпаловидна яма, като по стъпалото са подредени 10 стомни, 3 амфори и 4 панички, както и дървен съд, от който се е запазил отпечатък.

В друга могила в землището на село Калояново – Банкова могила – д-р Китов и екипът му разкопаха огромно култово съоръжение, което е разрушено още в древността. Работата по разкриването му продължава, но е очертано едно от помещенията с дължина 7 метра. Запазена е само южната стена, на височина около 60 см. Постройката е била измазана отвътре. Върху хоросановата мазилка е положена варова замазка, изрисувана с цветя, ленти и други орнаменти в жълто, червено, зелено и черно. Замазка от дребни камъни и хоросан е положена и върху пода.

Археологическата експедиция на д-р Китов работи в Сливенско вече повече от два месеца. Разкопани са десет тракийски могили в землищата на селата Тополчане и Калояново. До края на археологическото лято могат да бъдат разкопани и други, но по-наложително е голямото количество археологически находки – близо 300 предмета – да бъдат обработени и анализирани, смята д-р Китов. На 4 септември в залите на Сливенския исторически музей ще бъде открита изложба с най-представителните експонати, резултат от работата на експедиция ТЕМП.