Как Европа може да защити лидерската си позиция в световната икономика?

На снимката: Вицепрезидентът на Европейската комисия и комисар за единния дигитален пазар на ЕС Андрус Ансип разговаря с председателя на Webit.Foundation Пламен Русев
На снимката: Вицепрезидентът на Европейската комисия и комисар за единния дигитален пазар на ЕС Андрус Ансип разговаря с председателя на Webit.Foundation Пламен Русев / netinfo
Световната икономика става все по-децентрализирана и само тези, които се адаптират най-добре ще могат да оцелеят в условията на новия икономически ред. През следващото десетилетие светът ще трябва да се справи с проблеми, като автоматизацията на производството и промените в пазара на труда, които тя ще донесе, покачването на киберпрестъпността, пренаселването на планетата и застаряването на населението в развитите икономики.

За последните 12 години делът на Европейския съюз от световния брутен вътрешен продукт е спаднал от 32% до едва 23%. Основните причини за това е аутсорсването на производствата в чужбина и по-добрите позиции на държави като Китай и Индия за справяне с ефектите от световната икономическа криза.

Но Европейският съюз все още разполага с необходимите инструменти, за да бъде двигател на новата дигитална икономика. Това може да се случи чрез интелигентна специализация на националните икономики и споделени ценности и визия за общото бъдеще.

Какви са професиите на бъдещето?

Преди две години еврокомисарят за дигитална икономика Андрус Ансип прогнозира, че Европа може да постигне 10% растеж на електронната търговия, стига да успее да изгради единен дигитален пазар. Бившият премиер на Естония беше един от водещите гости по време на събитието на Webit, CEEDS, което се фокусира върху дигиталните перспективи за Централна и Източна Европа.

Тази година Webit продължава с мисията си да бъде домакин на политически дискусии на най-високо ниво за дигиталното бъдеще на континента. Срещата на върха за лидерство в дигиталната икономика (Digital Economy Leadership Summit) в рамките на тазгодишния Webit.Festival отново ще бъде платформа за представяне на най-добрите идеи за бъдещото развитие на европейската индустрия с фокус върху най-изоставащите региони.

Събитието ще се проведе на 25 и 26 април в София Тех Парк под патронажа на президента Румен Радев, кмета на София Йорданка Фандъкова и Европейската комисия.

Webit.Festival ще събере някои от най-влиятелните политици и експерти, които оформят дневния ред на Световния икономически форум (WEF), като Томас Филибек и Мартина Ларкин, както и световния бранд директор на Havas Worldwide Джейсън Джеринович и генералния директор на Digital Europe Джон Хигинс.

Те ще споделят своята визия и опит в теми като технологиите за автоматизация, променящият се баланс на обществения договор между правителства, работодатели и служители, как изкуственият интелект оформя профила на избирателите и какви са нещата, които Европа трябва да направи, за да запази лидерската си позиция под нарастващия натиск от вътрешни и външни събития.