Качеството на живот – фактор за заразяването с бактерията хеликобактер пилори

Качеството на живот – фактор за заразяването с бактерията хеликобактер пилори
Качеството на живот – фактор за заразяването с бактерията хеликобактер пилори

С бактерията хеликобактер пилори хората се заразяват през устата, като ако човек се зарази на 4-5 години, може да направи рак на стомаха, а ако се зарази към 24-30 години, ще направи язва на дванадесетопръсника. Това каза в рубриката „Доктор – ох, боли!”, осъществена с подкрепата на Actavis в предаването „Ники Кънчев Шоу” , д-р Захарий Кръстев, ръководител Катедра по вътрешни болести и началник на Клиника по гастроентерология. Проф. Кръстев е едно от светилата в българската гастроентерология, признат в чужбина, човек с голям принос в лекуването на стомашните болести. В България той е главен редактор на списание „Българска хепарогастроентерология”, редактор в колегията на „Съвременна медицина”, в чужбина – в редколегията на World Journal of Gastroenterology. Какви се факторите, които водят до заразяването, както и начините за предпазване и лечението, което специалистите препоръчват, разберете от интервюто на Ники Кънчев с доктор Кръстев.

Ще говорим за стомаха, болестите на стомаха, ще стигнем до лекарствата и до храните, които може би причиняват това или хигиена. От къде предлагате да започнем, професоре?

Предлагам да започнем, като се върнем 58 хил. години назад.

Добре, дайте жокер, какво значи 58 хил. години назад?

Една от африканските миграции започва преди 58 хил. години. Доскоро се мислеше, че тази бактерия, който не знам как ще преведем на български, ще го наречем „хиликобактер пилори”. Той има една въртележка и затова е хеликс, хеликобактер пилори – бактерия с въртележка, затова ние се шегуваме и му казваме „хеликоптер”. Този „хеликоптер” досега се смяташе, че е съществувал преди 11 млн. години. А сега, като напредва науката, правят се разни генетични изследвания и най-вероятно 58 хил. години той си съществува с нас, т.е. ние си живеем с този хеликоптер и сега сме решили, че сме болни от него.

Колко опасен е той за нашето здраве, къде се проявява?

Този въпрос е много сложен и трябва да се опитаме да го осветлим малко по-широко, защото да обвиним веднага бактерия за всичко или да кажем, че всеки, който има тази бактерия, е болен, сигурно ще настъпи кошмар. Защото явно ние си съжителстваме с тази бактерия много добре и не само с нея, ние си съжителстваме с милиарди бактерии. Имахме данни преди около 20 години, че 80 процента от населението има този бактерии. Само 20 процента от хората имат болест, свързана с тях. Веднага го дефинирам. Той е пандемия, но това не значи че е болест. Основното му място на проява е така темата, за която сме се събрали, са заболяванията на стомаха и дванадесетопръстника.

Със сигурност хеликобактерът се проявява чрез инфекции.

Със сигурност става зараза и то през устата. Заразата обикновено става в ранна детска възраст и колкото по-неразвито е обществото, ако 2-3 деца спят в едно легло, ако нямат топла вода, колкото е по-неразвита една система на държавата, толкова повече инфекции може да има. Колкото е по-развита държавата, да кажем северноевропейските държави, там почти го няма или го има само при емигрантското население. Така че то е зараза и става в ранна възраст. Ако стане много рано, може да направите рак, ако стане по-късно ще направите язва. Да кажем, че ако стане в 4-5 годишна възраст, може да направите рак на стомаха. Ако стане към 24-30 годишна възраст, ще направите язва на дванадесетопръсника.

Превенция и съответно лечение на хеликобактера?

Превенцията не е наша работа, тя е на министър-председателя, той трябва да подобри качеството на живота в страната. Така че това е превенцията, повишаване качеството на живот.

Благосъстояние?

Благосъстояние, хигиена, миене на ръцете и т.н.

Лечение?

Да, но не и поголовно, защото ако искаме да избием всички хеликобатери на света, това струва много пари, повече от много войни, ще създадем такава резистентност към другите бактерии, че няма да има възможност да лекуваме хората. Трябва да лекуваме тези хора, които имат изявена болест, при които ние докажем, че концентрацията на бактерията е достатъчно голяма, за да изисква нашата намеса и трябва да ги лекуваме мощно, за да имаме ефект.

Как и с какви препарати?

Няма излекувай се сам. Така че първо трябва да докажем инфекцията и след това трябва да го лекуваме с комбинацията от два вида препарати. Едните, които намаляват солната киселина, а другите, които са антибиотици, но трябва да го лекуваме с антибиотична комбинация. Има критерии, международни критерии, има Маастрихт, знаете го този град, там се приемат периодично консенсуси по въпроса. Горе-долу България отговаря на тези условия и в България човек може да се излекува, но трябва да се лекува достатъчно дълго, защото нашият хеликобактер е по-лош от западния хеликобактер.