Иконата на Света Богородица спасила Клисура от клане
Иконата на Света Богородица спасила Клисура от клане / Дарик архив

Клисура остава в историята с яркото си участие в Априлското въстание. Точно тук се създава първият комитет на четвъртия революционен окръг.  7-хилядното население тогава, като един, се включва в трескавата подготовка на Великото дело.

Подобно на Перущица, подбалканското градче е напълно изпепелено.

Във руините обаче оцелява една легенда, която е жива и днес - за иконата на Света Богородица, която местните вярват, че е спасила деца и жени от масово клане.

Ето я и нейната история. Когато започва подготовката за въстанието, клисурци се заразяват, леят се куршуми, шият се дрехи за въстаниците, складира се оръжие и муниции, църквата Свети Никола се превръща в таен склад.

През април 1876 година гръмва първата пушка в Копривщица, за няколко часа се превзема Клисура и се възстановява българската власт в района, разказва БНР.

На шестия ден след обявяването на българската територия обаче започва трагедията. Клисура дава 400 жертви за един ден. Градчето е изпепелено, местното население е трябвало да бъде избито до един. Тогава една икона спасява местните деца, жени и старци.

Клисура изключена от Априлското въстание, въстава с черешови топчета (ВИДЕО)

Пенка Николова - главен уредник в Историческия музей в Пазарджик разказва легендата. „Клисурци наричат иконата „спасителката на Клисура", защото когато башибозуците обикалят някогашното село, дава се заповед местното население да бъде събрано на едно място и да бъде изклано, всичко е било готово, но едно малко момче на 12 години взема иконата, слага я под дрехата и си отива с нея на мястото на клането. Тогава изведнъж руква проливен дъжд, който не спира три дни и три нощи.

Тогава предводителят на башибозуците в района на Клисура казва, че вероятно Аллах не иска тази жертва, която те искат да пренесат и така клисурското население оцелява, но всички вярват, че са оцелели, защото иконата на Света Богородица е била с тях.

Затова след Освобождението събарят единствената оцеляла сграда в селището - Турския конак и на негово място построяват храм, който се казва „Успение Богородично".
Иконата заема важно място в Историческия музей. А на Зли дол, където е трябвало да бъде клането на хората, е издигнат монумент в памет на всички клисурци и на другите жертви на Априлското въстание.