Герджиков: Няма основания за отмяна на новите софийски налози
Герджиков: Няма основания за отмяна на новите софийски налози / снимка: Sofia Photo Agency

Няма основания за отмяна на новите данъци и такси в София и до 31 март, откогато трябва да започне плащането на налозите, нещата ще се изчистят. Така заместник-кметът по финанси Минко Герджиков коментира пред Дарик протеста от градската прокуратурата в административния съд срещу новите софийски данъци и такси. При отмяна на наредбата, общината ще пропусне приходи от около 40 млн. лева, твърдят от опозицията в общинския съвет.

Новите налози се приемаха на две общински сесии – на 28 февруари и на 6 март, а обнародването на документа стана няколко дни по-късно. Според прокуратурата общинският документ е приет след срока по закон за приемане на нови данъци и такси - 29 февруари. Минко Герджиков каза още, че наредбата е гласувана съгласно закона, до 29 февруари, а това, че е обнародвана по-късно, не променя нещата. И държавният бюджет беше гласуван в края на декември, пък беше обнародван през месец януари, допълни Герджиков.

А частта от наредбата, касаеща данъците за автомобили, дали може само тя да бъде отменена?

Считам също, че и там няма необходимост да се правят каквито и да е промени. Ние сме гласували тази наредба на 28 февруари. Тогава е имало една точка, която не е била в съответствие със закона, но така или иначе ние сме го променили това нещо на 6 март. Това, че сами сме си установили направената грешка, не би трябвало да бъде причина за някакво наказание или промяна.

Добре, но идва срокът за начало на плащанията на данъци от хората 31 март?

Ами, до 31 март аз съм сигурен, че нещата ще бъдат изчистени. Ние имаме добри отношения с прокуратурата. Никой няма интерес от това да ни затрудни при изпълнението на нашата амбициозна инвестиционна програма, пък тя не може да бъда реализирана в този обем, в който беше гласувана, ако ние нямаме възможност да съберем съответните данъци и такси.