Добро утро, Свежен: Кмет звъни всяка сутрин на съселяните си да ги пита как са
Добро утро, Свежен: Кмет звъни всяка сутрин на съселяните си да ги пита как са / Кметство, село Свежен
"Добро утро, Свежен": Кмет звъни всяка сутрин на съселяните си да ги пита как са
87658
"Добро утро, Свежен": Кмет звъни всяка сутрин на съселяните си да ги пита как са
"Добро утро, Свежен": Кмет звъни всяка сутрин на съселяните си да ги пита как са
  • "Добро утро, Свежен": Кмет звъни всяка сутрин на съселяните си да ги пита как са
  • "Добро утро, Свежен": Кмет звъни всяка сутрин на съселяните си да ги пита как са

В едно българско село всяка сутрин кметът и съпругата му, заедно със свои съмишленици, звънят по телефона на жителите на селото, за да ги чуят как са, имат ли нужда от нещо. „Добро утро, Свежен" се казва инициативата по датски модел.

В селото според последното преброяване живеят 107 човека, през лятото бройката им стига 1000-1300 човека. Селото се намира в Южна България, в община Брезово, област Пловдив. Разположено в Сърнена Средна гора. Преди години в село Свежен е имало училище, читалище, здравна служба. Днес средната възраст на жителите му е 70 години, но бабите и дядовците умело ползват фейсбук.

Кметството също комуникира чрез фейсбук. Христо Енков отдава това на факта, че през зимата в селото остават малко хора, а пък и много свеженци отдавна живеят в големите градове - София, Пловдив, Варна, Бургас. Той разказва, че в "добрите години" населението на Свежен е достигало 5000 души и населеното място е било околийски център на 32 села. Сега има много хора, които живеят извън селото, но милеят за него и затова е кметът направил страница във фейсбук, за да може те да получават информация.
Енков се е върнал у нас след дълги години зад граница и е кмет на Свежен от октомври миналата година. В миналото той е бил мениджър, а сега е начерта пълна с идеи програма за мандата си, която е закачил на входа на кметството, за да може всеки да я прочете. И обещава да я изпълни.

По думите на Енков голяма част от обещанията вече са осъществени и той се надява да успее да върне старата слава на селото.

По повод инициативата да звъни на съселяните си, Енков отбелязва, че в Свежен зимата е тежка, със сняг и поледици, а хората са възрастни и се чувства задължени към тях. "Когато нямаш възможност да си вземеш продукти или те е затрупал снегът, или близките ти са далеч, напрлавихме "Добро утро, Свежен", за да ги чуем дали имат нужда от нещо", казва кметът. Идеята била на съпругата му, която е датчанка но много обича България.

Национална кампания за набиране на средства за възстановяване на къщата на полковник Владимир Серафимов ще инициира Енков. Кметът разказва, че родовата къща на полковник Серафимов е обявена за архитектурен паметник с национално значение.