Девет приказки разказват за историята по нашите земи
Девет приказки разказват за историята по нашите земи / снимки: БГНЕС

Оригинален начин да разкаже историята на българите са направили в село Българево между Калиакра и Каварна. Зад Онгъла девет приказки разказват за митовете и легендите, постиженията и пораженията на народите, населяващи нашите земи от най-дълбока древност.

Онгъл се нарича първото дървено укрепление, което хан Аспарух построява през 680 г. при разширяването на Стара Велика България на юг от река Дунав. По онова време византийският император Константин Четвърти Погонат се опитва да се противопостави на новата държава, като я атакува с над 60 000-на армия и целия си флот. След ожесточени няколкодневни сражения хан Аспарух разгромява ромеите и създава Българската държава между Дунав и Стара планина, която запазва името си и до днес.

Благодарение на аудио-визуално представяне посетителите научават за историята по нашите земи отпреди 7500 години до днес. Презентацията е на седем езика без екскурзовод. В девет зали от девет приказки с изображения, които светват само тогава, когато се разказва за тях, разбираме за криволиците на славата и спада в историята на държавата ни.

От тях ние научаваме коя година сме сега по старото летоброене, колко стари са най-известните цивилизации, когато и къде е възникнала най-старата от тях и къде е бил библейският потоп. В една от приказките ни се обяснява кои са траките и откъде идват българите. Друга разказва за уникалното в българския календар и как са строили древните българи.

В петата зала ни припомнят кога и как българският език става свещен, а Българската църква получава независимост. Припомнят ни също колко народи пишат на българската азбука. Тук разбираме и кой е българският управник, който сам се е оттеглил доброволно от властта. Това е княз Борис Първи, който остава трона на синовете си, а сам прекарва последните години от живота си като монах.

А за тези, които наистина искат да се почувстват като старите българи, могат да се облекат с ризници, подобна на тези, които са носили българските войни от Средновековието. Така всеки ще изпита колко силни и храбри са били нашите предци, благодарение на които днес имаме България.

Източник: БГНЕС

Девет приказки разказват за историята по нашите земи
netinfo