Дарик с награда „Черноризец Храбър” за обществен принос
Дарик с награда „Черноризец Храбър” за обществен принос / снимкa: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Призове в общо 11 категории грабнаха журналисти от различни медии в българския вариант на наградите „Пулицър” - „Черноризец Храбър”. Конкурсът се организира за шеста поредна година от Съюза на издателите в България.

Награждаването се проведе в Народния театър „Иван Вазов”, където се беше събрал медийният елит на страната. Водещи на тържественото събитие бяха Нели Топалова и Даниел Цочев.

Колективът на вестник "Труд" получи наградата "Черноризец Храбър" за цялостен принос в българската журналистика. Отличието получи главният редактор на най-старата печатна медия у нас Тошо Тошев.

Съюзът на издателите в България отличи за обществен принос кампанията "Не сте сами", водена по инициатива на бТВ, Дарик радио и вестник "Стандарт". Статуетката беше връчена от министър-председателя Сергей Станишев, който посочи, че кампанията е доказала, че в българското общество има съпричастност и състрадание и може да породи действия.

За журналистическо разследване за 2008 г. с почетен знак и парична премия беше удостоен Иван Михалев от вестник "Капитал" за публикациите му за скандала във Фонд "Републиканска пътна инфраструктура". Награда за политически журналист или коментатор беше връчена на Борислав Зюмбюлев от вестник "24 часа".

За откриването и професионалното поднасяне на репортаж беше отличен Георги Милков от в. "24 часа", който получи награда за репортер за 2008 година.

За пръв път беше връчена награда за спортен журналист. Отличието получи Радослав Янкулов от в. "Поглед". Приз за най-добър журналист в ресора "култура и стил на живот" получи Иван Матанов от вестник "Стандарт". Награда за фотожурналист беше връчена на Надежда Чипева от в. "Капитал".

Почетен знак за млад журналист беше връчен на Калин Руменов от вестник "Новинар".

На награждаването присъстваха президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев, министърът на културата Стефан Данаилов, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, кметът на столицата Бойко Борисов.