д-р Мирослав Ненков
д-р Мирослав Ненков / БГНЕС
Заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков призова в ефира на Дарик да спрат спекулациите и  разпространението на фалшиви новини за донорството. Редица медии излязоха със стряскащи и подвеждащи заглавия, че д-р Ненков предлага ако близките на човек в мозъчна смърт на дарят органите му, то животоподдържащата му апаратура незабавно трябва да се спре.

Д-р Ненков предлага промени в законодателството, засягащи донорството
 
Истината обаче е много по-различна, категоричен е медикът, който подчерта, че идеята му не е обвързана с Министерството на здравеопазването, а изразява вижданията му като координатор по донорството. "Доказването на мозъчна смърт е дълга и сложна процедура, в която участват голям брой специалисти от няколко независими институции и не може да бъде манипулирана по никакъв начин", обясни д-р Ненков.

Д-р Мирослав Ненков поема поста зам. здравен министър
 
В тази процедура не се встъпва без съгласието и знанието на близките на пациента, категоричен бе той. "Когато се подпише протокол за установяване на мозъчна смърт, според законодателството това е последния миг на човека. Тук вече идва идеята. Ако не стане този човек донор по една или друга причина, няма възможен ход за близките, реаниматорите и пострадалия-според закона той е покойник. Близките имат много кратък срок, в който трябва да изпратят документа от болницата в общината и не могат да го направят, защото този човек лежи на леглото в болницата... Тази празнина ми се иска някой да намери смелост да я запълни", каза д-р Мирослав Ненков.

Наши лекари участват в информационна кампания за донорството
 
Той предлага да има разписано правило, в което да се посочва, че ако близките са съгласни, органоподдържаващата апаратура да бъде изключвана. "Тя не е животоподдържаща, защото вече никой не може да се бори за живота на починал човек", подчерта медикът. По негови думи малко след като мозъка е загинал отказват и всички органи в тялото. Цялото това време е ужас както за близките, така и за колегите в болниците, които се грижат за тялото, категоричен е д-р Ненков.

България - последна в Европа по донорство
 
"Идеята не е ултиматум за близките! Нищо общо няма с поставяне на условия от типа "Или донорство, или изключваме апаратурата". Да съчиниш тази идиотщина е нечовешко", каза зам.-здравният министър и коментира, че подобни фалшиви новини нанасят удар върху доверието към лекарите.