Българският Лувър може да посрещне посетители още наесен
Българският Лувър може да посрещне посетители още наесен / БГНЕС
Българският Лувър може да посрещне посетители още наесен
73118
Българският Лувър може да посрещне посетители още наесен
  • Българският Лувър може да посрещне посетители още наесен

Завършени са три от крилата на Националния музеен комплекс, известен като Българския Лувър. Те бяха представени от министъра на културата Петър Стоянович. По думите му музеят е възможно да заработи за посетители и гости на столицата още през тази есен. Стоянович изрази мнение, че е най-добре музейният комплекс да заработи като една голяма Национална художествена галерия.

Петър Стоянович определи днешния ден като важен не само за София, но и за цяла България. Той подчерта, че завършването на крилата е дело на 7 министри от последните 15 години.

„След цели 15 години - от 1999-а до днес - по време на мандатите на седем министри на културата, най-накрая един строителен обект се превърна в завършена сграда, функционално предназначена за музей. Това сграда, която отговаря на най-съвременните изисквания на музейната практика и дейност, която е и функционално обезпечена и технически осигурена, с достатъчно площ да приюти всички колекции на изобразителното изкуство, съхранявани в Националната художествена галерия и в тази за чуждестранно изкуство", разказа министърът на културата.

Стоянович заяви, че първи посетител музеят може да има още тази есен.

„Лентата ще бъде прерязана, едва когато сградата се изпълни с изкуство, което тепърва ще бъде подредено, много се надявам това да стане тази есен".

Стоянович допълни, че все още стои проблемът с ремонта на Южното крило на музея. За него вече са осигурени 4 милиона лева, но са нужни още 12 милиона. За трите завършени вече крила до този момент са изхарчени 27 милиона лева по ОП „"Регионално развитие", посочи още министърът.