Близо 3 000 лева осигури кампанията „Печелиш и помагаш” за спортни площадки
Близо 3 000 лева осигури кампанията „Печелиш и помагаш” за спортни площадки / netinfo

Близо 3 000 лева донесе вторият целеви тираж от кампанията „Печелиш и помагаш”- “Набиране на средства за изграждане на площадки за развлечение и спорт в отговор на стреса и агресията” за създаване или възстановяване на спортни площадки в страната. Това стана ясно след края на тиража на 06.06.2007 г., когато бяха отчетени постъпленията и бяха изтеглени печелившите номера на билетите за месец май.

От старта на тиража на 08.05.2007 г. са продадени общо 27 090 броя билети. Според устройствения правилник на Държавната парично-предметна лотария (ДППЛ), 11% от набраните средства се отделят за съответната целева тема, което в случая се равнява на 2 979.90 лева. Те ще бъдат усвоени от партньора за тиража- Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ). Тя ще избере площадка за реновиране от приключилия конкурс - „Конкурс за набиране на инициативи, които решават конкретни проблеми на хората в дадено село, квартал или град”.

Допълнително от средствата от тиража българският букмейкър „Еврофутбол” финансира пет площадки в страната по програмата „Спорт в свободното време”. Те бяха определени от ФРГИ чрез горепосочения конкурс. Площадките са в село Марково – община Родопи, Каварна, София, Карлово и Айтос. Целта бе да се възстановят или създадат нови игрища за различни видове спорт- футбол, баскетбол, волейбол, хандбал и др., които дават предпоставка за алтернативно оползотворяване на свободното време на гражданите. Изграждането на тези терени създава възможности за здравословен живот, които са от съществено значение в условията на ежедневен стрес и агресия не само сред подрастващите, но и сред населението в активна възраст. Програмата „Спорт в свободното време” предлага и развитие на социални умения, като работа в екип, комуникативност, отговорност и други. Нейният основен акцент е включването на местните жители в реализирането на всички, дейности, свързани с нея.

„Еврофутбол” и Фондация „Работилница за граждански инициативи” изказват благодарност на медиите от цялата страна, които подкрепиха инициативата по набиране на средства за изграждане или възстановяване на спортни площадки.

На 05.06.2007 г. стартира третият поред целеви тираж от кампанията „Печелиш и помагаш”- „Набиране на средства за организиране на пътуващи библиотеки за равен достъп до образование и информация”. Той ще приключи на 04.07.2007 г.

Тегленето се извърши в централата на ДППЛ в град София в комисия в състав: Лазар Лазаров – председател на комисията, гл. експерт в ГД на ДППЛ и членове: Валерий Перов – специалист в ГД на ДППЛ и Калин Боянов- експерт в ГД на ДППЛ. На тегленето присъстваха и упълномощените представители на Фондация “Работилница за граждански инициативи” в лицето на изпълнителния директор Илияна Николова и на Държавната комисия по хазарта- Живко Камберов – старши инспектор.