Легендата на бокса Мохамед Али почина на 74-годишна възраст, но името му завинаги ще остане със златни букви в историята на спорта. Американецът влиза в боксовата зала на 12 години, шест по-късно печели олимпийска титла, а едва на 22 става световен шампион за професионалисти.

„Мохамед Али е един истински американски мит, който за повечето хора значи много: той е символ на вяра, бунт, на красота, умения и смелост, на расова гордост, на мъдрост и любов", казва Дейвид Ремник в биографичната книга за него „Кралят на света".

Определян от мнозина за краля на бокса, Али прекратява кариерата си през 1981 г. след 56 победи в 61 мача на професионалния ринг. Част от двубоите с негово участие са се превърнали в емблеми на бокса и свръхтежата категория.

Почина боксовата легенда Мохамед Али (СНИМКИ/ВИДЕО)

Касиус Марселус Клей младши е роден на 17 януари 1942 година в Луисвил и прекарва целият си живот в битки.

Повечето хора в днешно време го познават само с битките му на професионалния ринг, но той води битки и срещу расовите и религиозните предразсъдъци, и срещу правителството на САЩ. За щастие да печели му е било втора природа.

Разкриха причината за смъртта на Мохамед Али

Първите си стъпки в този тежък спорт Клей прави едва на 12 години, когато полицаят Джо Мартин го чува, че казва "Искам да пребия крадеца, който ми е взел колелото". Мартин му отговаря, че за целта трябва да се научи да се боксира и му предлага да го тренира.

Битката на ринга

Скоро малкият е завладян напълно от магията на ръкавиците. Става между 4 и 5 сутринта, пробягвайки няколко мили. После отива в залата, която напуска чак по тъмно. Остава доста след връстниците, които вече били на масата за вечеря.

В следващите 6 години неговият треньор е впечатлен от таланта, решителността и работната етика на младото момче. До 1960-та година той си проправя път с аматьорски титли, които го водят до олимпиадата в Рим. От там се прибира със златен медал.

На 22 годишна възраст с технически нокаут печели титлата в тежка категория в мач срещу Сони Листън в шест рунда. На следващият ден обявява, че сменя робското си име Касиус Клей с Мохамед Али.

През следващите няколко години защитава и титлата, и вярванията си.

Битката срещу войната

Най-голямото предизвикателство за него е през 1966-та, когато е повикан да служи в армията. Той отказва, което води до ареста му, а по-късно до забрана да се боксира в Щатите.

Паспортът и титлите му са отнети.

През 1971-ва висшият съд най-накрая му връща лиценза за бокс. Следват някои от най-великите боксови мачове в кариерата му, а и като цяло в историята на бокса. През 1981-ва година, на 39 годишна възраст, Али решава да остави ръкавиците.

Битката с Паркинсоновата болест

Три години по-късно открива, че има Парконсон-неврологично заболяване, което през годините кара мощните му ръце, бавно, малко по малко да отслабват и да треперят. Това, че тялото му отслабва обаче не сломява борческия му дух. Той посвещава времето си на различни благотворителни каузи.

"Не се тревожа от болестта. Не се тревожа за нищо. Всичко е репетиция за смъртта. Един ден отваряш очи и Денят на Страшния съд е настъпил. Аз обаче не съм уплашен", заявява  Мохамед Али.