Албер Фер и Петер Грюнберг са носителите на Нобеловата награда за физика
Албер Фер и Петер Грюнберг са носителите на Нобеловата награда за физика / netinfo

Французинът Албер Фер и германецът Петер Грюнберг са тазгодишните носители на Нобеловата награда за физика, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на съобщение на Нобеловия комитет. Наградата им се присъжда за откриването на "гигантското магнитосъпротивление". Изследванията на учените са в областта на нанотехнологиите. Двамата получават най-високото отличие в света на науката за технология, използвана за четенето на информация от компютърен харддиск, позволила радикалната миниатюризация на твърдия диск през последните години.

Нобеловата награда за физика се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. Тя ще бъде връчена на 10 декември, в деня на смъртта на Нобел, от краля на Швеция Карл ХVI Густав на церемония в Стокхолмската концертна зала. Тази година тя е на стойност 10 милиона шведски крони 1,54 милиона долара.

Първата Нобелова награда за физика е връчена на немския физик Вилхелм Рьонтген за откриването на нов вид лъчи, наречени на негово име.

Миналата година наградата бе присъдена на американците Джон Мейдър и Джордж Смуут за работата им, позволяваща да се проследи развитието на Вселената и да се разбере процесът на възникване на Космоса, на галактиките и звездите.

Сред по-известните учени Нобелови лауреати за физика до 1982 г. са Анри Бекерел, Пиер и Мария Кюри /1903/, Макс Планк /1918/, Алберт Айнщайн /1921/, Нилс Бор /1922/, Лев Ландау /1962/, Пьотр Капица /1978/.