Те са Лиляна Савова и Венета Иванова. Лиляна е юрист. Още като студент правото я среща с медиацията, която се превръща в нейно призвание. Днес като медиатор помага за разрешаването на юридически спорове. Обучава и сертифицира други специалисти в медиация и преговори. Венета е психотерапевт. В медиацията открива ценен инструмент, с който да надгради работата си с деца и семейства в риск. Обучава деца и възрастни в медиаторски техники и емоционална интелигентност.

ПРОМЯНАТА започва от… децата и създаването на условия за изграждането на емоционално интелигентни личности в училище.

Децата в България се нуждаят от… умения за общуване и ясни стъпки за справяне в конфликтни ситуации.

Помагаме, защото… вярваме, че учениците, които се справят успешно с конфликти между връстници, се превръщат във възрастни, които се справят успешно с управлението на конфликти във всеки един аспект от живота!

Социалното предприемачество… означава да решаваш обществено значими проблеми, прилагайки знанията и уменията на лидера и успешният ръководител.
Най-големият ни успех до момента е… припознаването на Училищната медиация, като решене на агресията в училище от всички участници в образователния процес – ученици, учители, директори и институции!

След 5 години планираме да постигнем… #УчилищеБезАгресия в цяла България!

Какво е „Академия Миротворци“?

„Академия Миротворци“ обучава ученици и педагогически специалисти в основни техники на медиацията и създава центрове по медиация в училищата. Училищните медиатори помагат на ученици в конфликт да разрешат проблема. Знаят как и кога точно да се намесят, за да успокоят спорещите. Не вземат страна, не дават съвети и не им казват какво да правят. Помагат им да разберат отсрещния човек и сами да изберат решение, което и двамата харесват. По този начин медиаторите от „Академия Миротворци“ създават нова култура на общуване между учениците и спомагат за намаляване на агресията в училищна среда.

Може да гласувате за финалистите в тазгодишното издание на най-голямата социално отговорна инициатива на NOVA – ПРОМЯНАТА на адрес nova.bg/promyanata.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за шеста поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на над 100 000 деца и младежи от цялата страна.