Учени разграничиха пет типа диабет
Учени разграничиха пет типа диабет / ThinkStock/Getty Images
"В световен мащаб се увеличават случаите на захарен диабет и на заболяванията, свързани с въглехидратния толеранс. Процентът на хората със затлъстяване също нараства". Това каза пред БНР акад. Ивона Даскалова - началник на Клиниката по ендокринология във Военно-медицинската академия и консултант към НЗОК.

Защо хората с диабет тип 2 живеят с 6 месеца повече, отколкото останалите?

Тя обясни, че над 50% от хората със захарен диабет тип 2 не знаят за заболяването си, а когато то се открие, вече е с много усложнения. Акад. Даскалова посочи като причина за това липсата на профилактични изследвания и добави, че е много важно да знаем, че когато се открие наличие на преддиабетни състояния, те могат да бъдат преборени със съответния режим и лекарски съвети, за да не се отключи захарният диабет.

За 2017-2018 г. 475 млн. души в света са със захарен диабет, а през 2030 г. се очаква бройката им да бъде над 650 млн.

Ходенето до тоалетна нощем е предизвестие за опасни заболявания


"Когато говорим за национална програма за профилактика на диабета, бих искала да се спра на застрашените групи - хората, които са с хипертония, със затлъстяване, пациенти, при които преобладават сърдечно-съдови заболявания, при фамилна обремененост със захарен диабет - при тях трябва да се провежда златният стандарт - орален глюкозотолерансен тест, чрез който може да се постави диагнозата захарен диабет", обясни още акад. Даскалова.
БНР