6 милиона ученически отсъствия за януари
6 милиона ученически отсъствия за януари / снимкa: DarikNews

Шест милиона отсъствия са натрупали учениците само за месец януари на 2009 година, като 900 000 от тях са неизвинени, съобщи вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев. Той допълни, че университетите са поискали от есента да обучават общо 72 314 първокурсници и докторанти, а зрелостниците тази година са близо 80 хиляди.

 

„Средно един ученик в страната е отсъствал по един ден през месец януари и всеки ученик е отсъствал по малко повече от 7 учебни часа”, поясни Вълчев.  

 

От 16 до 27 март започва приемът на документи за задължителните зрелостни изпити, съобщи Евгения Костадинова, експерт в просветното министерство: Всеки зрелостник, в училището, където се обучава в 12 клас, трябва да попълни заявление по образец, в което да впише избрания от него втори държавен зрелостен изпит. Срещу това заявление от училището ще му издадат служебна бележка и преди явяване на зрелостни изпити, към 15 май, той ще получи окончателната си служебна бележка, в която ще се казва кога, къде и в колко часа трябва да се яви на зрелостен изпит.

 

Матурата по български език и литература ще бъде на 17 май, а два дни по-късно ще е задължителният зрелостен изпит по предмет по избор.

 

Министър Вълчев допълни, че университетите са поискали с 20% вдигане на приема от есента. Точният брой на първокурсниците ще стане ясен след месеци с решение на Министерски съвет. Вълчев обаче бе категоричен, че броят на студентите няма да се увеличи.