5% от сигналите за корупция стигали до съда
5% от сигналите за корупция стигали до съда / снимка: Sofia Photo Agency

Българска антикорупционна коалиция бе учредена в Пловдив от 40 неправителствени организации от 25 града.

Ние ще привлечем специалисти, които самостоятелно ще проверяват сигнали за едра политическа корупция, заяви председателят на една от организациите – учредителки „Зелени Балкани” Христо Николов.

По думите му, само 5% от подадените в прокуратурата 380 сигнала през последните 4 години, които са били свързани с корупция, са достигнали до съда, а 15 % са били подложени на предварителна проверка.

Новоучредената антикорупционна коалиция ще търси финансиране за самостоятелно разследване. Сигналите, които получаваме са предимно анонимни, но въпреки това е добре да се проверят от компетентни хора каза Николов.

Новата организация е приемник на изградената през миналата година и по инициатива на "Зелени Балкани" антикорупционна мрежа. За сега тя разполага с офиси в Пловдив и Варна.

Жералд Барне, служител в Европейска дирекцията срещу измамите и корупцията /ОЛАФ/, който финансира учредителното събрание на антикорупционната коалиция, отказа да коментира спирането на европари за България. Той обаче уточни, че ОЛАФ разследват измами и корупционни схеми, които са по проекти, изключително финансирани с европейски пари, а не с държавно или общинско бюджетиране.

Поканеният за участие в Учредителното събрани президент Желю Желев не дойде в Пловдив.