110-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание се отбелязва в Смилево
110-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание се отбелязва в Смилево / снимка: БГНЕС, архив
110-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание се отбелязва в Смилево
65542
110-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание се отбелязва в Смилево
  • 110-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание се отбелязва в Смилево

110-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание се отбелязва в Смилево, Македония. Организатор е Българският културен клуб в Скопие.

Президентът на България Росен Плевнелиев в специално писмо също поздрави ръководството и членовете на Българския културен клуб - Скопие (БККС).

В него Росен Плевнелиев приветства тържественото честване на Илинденско-Преображенското въстание и посочва: „Днес, в легендарното и героично Смилево - живото сърце на въстанието в Битолския окръг, отново ще се съберат стотици признателни потомци и сънародници, за да се поклонят пред онези наши предци, избрали преди 110 години пътя на свободния и достоен живот".

Поздравления изпрати и министърът на отбраната Ангел Найденов.

Сред присъстващите на събитието бяха председателят на ВМРО Красимир Каракачанов и зам.-председателят Ангел Джамбазки.

"Днес честваме 110 години от Илинденско-Преображенското въстание и се чудя има ли българска държава, която да има актуална политика към българите през граница", заяви председателят ВМРО Каракачанов. Според него трябва да се води политика за защита на историята, културата и правата на българите, които са извън пределите на България.

"Ние нямаме държавна политика спрямо тези българи", допълни Каракачанов. Той каза още, че продължава потъпкването на българското самосъзнание. "До преди 10 години ги вкарваха в затвора, а сега просто ги уволняват от работа. Всичко това няма реакция от българска страна. Така властите в Скопие продължават да са агресивни спрямо българите", каза още лидерът на ВМРО.

Честванията продължиха с полагане на венци и цветя пред паметника на Дамян Груев, както и фолклорни изпълнения на състави от България.