/ netinfo
JA България организира инициативата за 16-та година, а за участие кандидатстваха 1700 души
Под надслова „Вдъхнови бъдещето“ на 12 октомври се проведе 16-то издание на „Мениджър за един ден“. За участие кандидатстваха 1700 ученици и студенти, а като работодатели-домакини на младежите в този ден се регистрираха близо 200 компании, институции, неправителствени организации, които осигуряват работните места за мениджърите за един ден. Сред предоставените позиции, които се заеха от 1065 ученици и студенти в 55 населени места в страната бяха такива на кметове на над 10 общини, председател на СОС, мениджъри на големи международни компании, инженери, технически мениджъри, учители, майстор готвачи, финансови, маркетинг специалисти и експерти в почти всички области на бизнеса и обществения живот.

Денят завърши с тържествена церемония в Стартъп Хамбара на JA България в София Тех Парк, където участници и мениджъри споделиха емоциите от деня.

„За мен е изключително вълнение Столична община да посрещне за поредна година Кмет на София за Един ден, в рамките на инициативата „Мениджър за един ден“. Денят за Николай, като мой „мениджър“ днес беше възможност да научи повече за това как работи СО и да се вдъхнови за своята бъдеща кариера. Сигурна съм, че за всички млади хора, които взеха участие в инициативата, 12 октомври ще остане един незабравим ден!“ – с тези думи кметът Й. Фандъкова се обърна към участниците и домакините на инициативата по време на закриващата церемония в JA Startup Хамбара на Джуниър Ачийвмънт в София Тех Парк.

Мениджър за един ден
netinfo

„Научих много нови ценни умения, които ще ми помогнат за бъдещото ми кариерно развитие и с със сигурност дори само за този един ден като кмет на София, знам, че станах по-добър човек“, сподели развълнуван 16 годишният Николай Бошнаков от 91. Немска гимназия в София.

По време на програмата, както всяка година, утвърдени професионалисти дадоха възможност на младежите да се запознаят с реални работни задачи. Домакините потопиха своите „мениджъри за един ден“ в работното си ежедневие, показаха им отвътре как работи техния сектор и ги вдъхновиха да открият своето професионално призвание.

По време за заключителната церемония заместник-министърът на образованието Таня Михайлова поздрави участниците и връчи от името на МОН и JA България наградата за най-предприемаческо училище. Инициативата е на JA Европа и е покана към всички партниращи на организацията училища, работещи в областта на образованието по предприемачество, да представят своите кандидатури за номинация за европейската награда „Предприемаческо училище на годината“ (TES Awards 2017). Българският носител на приза е СОУ „Георги Бенковски“, Пазарджик, а представител на училището ще пътува за европейското събитие на TES Awards в Талин през ноември.

Емоционална и зареждаща, церемонията премина в споделяне на преживяванията от деня от участници – мениджъри и младежи. Ученикът Мино Караджов от СГПЕ „Джон Атанасов“, участник в уеб тийн сериала „Не така, брат“ и „мениджър за един ден“, за втора година направи специално обръщение към младежите в залата. „Знаете ли кои са най-четените заглавия в медиите от младите хора в днешно време – „кои са най-платените професии“ и „как да постигна бързо успех в кариерата“. Не се сещам обаче за нито един успешен човек, който е започнал своето професионално занимание, с мотивът, че то ще го направи богат. Напротив, всички ние, когато избираме своя професионален път, трябва да търсим това, което ни прави щастливи – така наистина няма да ни се налага да работим нито ден“ – каза Мино на своите връстници.