Към момента има 102 сигнала за взривни устройства в училища в областите Плевен, Сливен, Варна, Бургас и София, като имейлите са почти идентични. Няма реална опасност. Това съобщи пред журналисти в Пловдив главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров.

По думите му служители от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) работят с две партньорски служби по насоки за евентуално лице, съпричастно към заплахите, което е извън територията на страната.

По разпореждане на министъра на вътрешните работи до два дни работна група ще изработи общонационална процедура, която ще регламентира стриктно при такива ситуации точните действия, коментира Тодоров и допълни, че в никакъв случай няма заплаха за изборите.

Служителите на МВР работят по близо 400 оперативни и 270 явни сигнала, свързани с изборния процес, има 75 образувани досъдебни производства.

Тодоров съобщи, че в пловдивския квартал "Столипиново" днес се проверяват две лица и тефтери с имена, като се установява дали това е лихварска дейност или има отношение към изборите. Всеки един сигнал във всяка една част на страната се проверява, посочи главният секретар.

Петър Тодоров връчи по два електропреносими пистолета "Тейзър" на представители на всички Районни управления в областта, а служители на сектор "Специализирани полицейски сили" получиха пистолети "Валтер". Оръжията са част от взетите от ръководството на МВР мерки за подновяване на оръжейната система и оборудване на служителите с по-нови късоцевни оръжия.
Ирина Шопова/БТА