/ /ThinkStock/Getty Images
Има стотици номера, които започват с "Намисли си число". Алгебрата може да ги обясни всички.

Още по-забавно е, че всеки може да си измисли и свой собствен номер. Стига да знае тайната в пресмятанията. Да проверим!

Интересна математика може да ви направи звезда на вечерта

Помолете приятел да си намисли число. Нека прибави към него 2, да умножи по 5, сега да прибави 15, и отново да умножи по 2. Попитайте го за резултата?
 

/ThinkStock/Getty Images


Числото, което ще чуете трябва да завършва на 0. Друго би означавало, че сметките на приятеля ви не са верни. За вас остава само да игнорирате тази 0, и от останалото число да извадите 5. Т.е. ако сборът, който е получил е 230, игнорирате 0, а от 23 изваждате 5.

Математическите фокуси не четат мисли, а се осланят на познания в пресмятанията. Ето още няколко ефектни номера, с които закачливо да започнете разговора с приятелите си с: "Намисли си число". И да ги впечатлите с отговора:

Намисли число от 1 до 10. Прибави към него още толкова. Сега раздели сбора на 2 и извади намисленото число.

Отговорът винаги е 0.

Номерът на Фибоначи: Как да изглеждаш магьосник с числата?

Намисли число от 1 до 8. Умножи го по 5. Полученото число уголеми два пъти, после прибави 14, извади 8. Сега задраскай в ума си десетиците на полученото число. Това на единиците раздели на 3 и прибави 10.

Отговорът винаги е 12.

Намисли число от 1 до 6. Прибави 3 и полученото число умножи по 2. Сега прибави 4, раздели на 2 и извади намисленото число.

Отговорът винаги е 5.
 

ThinkStock/Getty Images


И още един път "Намисли си едно число". Прибави 5, умножи по 2, прибави 6, раздели на 2 и извади намисленото число. Отговорът е винаги 8.

В математиката има толкова забележителни и интересни неща!

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук