/ ThinkStock/Getty Images
Италианският математик Леонардо Фибоначи публикува през 1202 г. редица от числа, всяко от които се получава като сума от предходните две, като първите две числа са 0 и 1. Следват 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, …

Самият той научил за тази редица от числа по време на пътешествията си в страните от тогавашния Изток, а редицата била наречена на негово име, защото я популяризирал. Любопитно е, че много закономерности, наблюдавани в природата и в поведението на човека, могат да се опишат, макар и с някаква по-малка или по-голяма грешка, с числа от редицата на Фибоначи. Въпреки че в някои случаи това обяснение може да изглежда преднамерено.

Интересна математика може да ви направи звезда на вечерта

Всъщност алгоритъмът за образуване на поредното число от редицата на Фибоначи изразява факта, че следствието (последното число от реда) зависи от предисторията (причините) по конкретния за тази редица начин, а именно: последното число е сума от двете предходни числа.

А с числата на Фибоначи може да впечатлим и приятелите си. С един много прост номер. Да проверим!

Написваме две числа, събираме ги и отбелязваме отговора. След това събираме последните две числа в сбора, записваме отговора и продължаваме по същия начин, като винаги събираме последните две числа, които получаваме. Когато напишем шест числа, спираме и после ги събираме всичките.

Ако сме започнали с 9 и 5, например, редът от шестте числа ще бъде 9, 5, 14, 19, 33, 52. Събираме и получаваме 132. А как да изглеждаме магьосници с числата?

Помолете приятелите си да напишат по този начин шест числа. И ги изненадайте като изчислите крайния резултат (сбора на всички) още преди те да са довършили шестото си число. Тайната е да погледнете внимателно петото число и да го умножите по 4. В действителност няма значение с кои две числа ще започва редицата им. Вие винаги ще сте първи с решението!

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук