Наричат билката пореч „лечебна краставица“, тъй като листата ѝ са с аромат на краставица. Тази древна градинска билка се използва от векове в целия Средиземноморски басейн, Източна и Централна Европа, Северна Африка и Иран. Вижте в канала "Баба знае" във vbox7:

лечебна краставица
iStock/Getty Images

Билката пореч е богат източник на гама-линоленова киселина, която спомага за нормалната функция на мозъка. Това е незаменима мастна киселина, която играе ключова роля в оздравяването и поддържането на стави и хрущялни тъкани, силния имунитет и здравите кожа и мукозни мембрани.

Лечебната краставица помага за ефективното пречистване на кръвоносната система. Освен това тя предпазва нервната система от неврози и спомага за нейното тонизиране и нормално функциониране.

Пет знака, които показват, че имате здравословен проблем (ВИДЕО)

Билката съдържа големи количества витамин А, който подпомага доброто зрение. Наличието на този витамин възстановява гладкостта на сухата и увредена кожа.

лечебна краставица
iStock/Getty Images

Билката се използва и в продукти за коса, тъй като тя възстановява косъма и скалпа.

Пресните растения могат да се смилат цели и да се извлича сока им, а изсушените листа и понякога корени са основа за полезен билков чай, особено препоръчван при артрит, дерматит и други оплаквания.