Наричат лобелията „мислеща“ билка, тъй като веднъж щом я поемете, тя се насочва към частите от тялото ви, които се нуждаят от лечение. Лобелията е открита за пръв път в Северна Америка. Оттам тя е пренесена и в България, където се отглежда за лечебни цели. Тази билка расте през месеците май, юни и юли. Тя е красиво растение с нежни и пъстри цветове, които зареждат с настроение за целия ден.

Наричат е още индийски тютюн, тъй като индианските племена са я използвали често, поради многобройните ѝ лечебни свойства.

лобелия
iStock/Getty Images

Многобройните ползи от тази билка включват стимулиране на дихателната система, подобряване на имунното здраве и отказване от тютюнопушенето.

Пет билки, които ще ви помогнат да откажете цигарите (ВИДЕО)


Как лобелията помага на хората да спрат да пушат? Растителното вещество лобелин в лобелията има подобен ефект върху тялото, както никотина. В резултат на това умереното и внимателно използване на тази билка обикновено се предписва на хора, които искат да спрат да пушат.

отказване цигари
iStock/Getty Images

Тя се използва също при при астма и навяхвания. Билката е полезна и при ухапвания от насекоми и сърбеж. Лобелията подобрява кръвообращението, като по този начин тя може да помогне за облекчаване на менструалните спазми и мускулни крампи.

Седем билки, които можем да отглеждаме вкъщи (ВИДЕО)

Най-често билката се поема под формата на чай, като не се препоръчва да пиете повече от две чаши на ден. Ако прекалите с употребата й, могат да се появят странични ефекти като изпотяване, гадене, замаяност, повръщане и диария.

лобелия
iStock/Getty Images


И още:

Билката, с която баба Ванга е помогнала на стотици хора да отслабнат (ВИДЕО)

Великденче – билката, която лекува невроза, възпаления и още куп болежки (ВИДЕО)

Мащерката - билка за 100 болки (ВИДЕО)

Невенът - съкровище от природната аптека

Ехинацея - лековитата билка на индианците

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук