/ БГНЕС
Бебе от застрашения вид суматрански носорог, който е най-малкият и най-косматият от петте оцелели вида носорози, се е родило в защитена зона в Индонезия, предаде Ройтерс.

Малкото се е появило на бял свят през уикенда в резервата за суматрански носорози в националния парк "Уей Камбас" ("Way Kambas") в индонезийската провинция Лампунг. 

Бебето от женски пол, което все още няма име, тежи около 27 килограма. Покритото с черна козина животинче се е изправило приблизително 45 минути след раждането си. 

На следващия ден то вече е започнало да се разхожда из джунглата, се посочва в изявление, направено от Министерството на околната среда.
22-годишната майка Рату е в добро здравословно състояние.

Майката е родена в Лампунг, а нейният партньор, 23-годишният Андалас - в зоопарка в Синсинати, САЩ, но след това е преместен в същия парк като Рату.

Рату и Андалас са родители и на Дилайла и Андату, родени съответно през 2016 и 2021 г. 

"Това е щастлива новина не само за Индонезия, но и за света", каза министърът на околната среда Сити Нурбая.

В света са останали само 80 суматрански носорога, според оценка на застрашените видове от 2019 г., направена от индонезийското правителство.
Бозайникът, чието научно наименование е Dicerorhinus sumatrensis, е единственият азиатски носорог с два рога и може да достигне до 1,5 метра височина и тегло между 500 и 960 килограма.
Елена Христова/БТА