/ iStock/Getty Images
По време на Коледните пости не е разрешено яденето на животински продукти. Риба се разрешава единствено на Никулден - 6 декември.

На празничната трапезата задължително трябва да има риба, чието тяло е покрито с люспи. По традиция рибата трябва да е шаран.

шаран
iStock/Getty Images

Според легендите в дъното на лодката на рибар се отворила дупка, която Свети Николай затворил с шаран. От тогава се смята, че шаранът е жертвена риба, а последният улов се принася в жертва на светеца. Ето защо шаранът се приема за задължителната риба на този празник.

Традиционното ястие, което обикновено се приготвя, се нарича рибник - шаранът се пълни с ориз, лук, орехи, стафиди и булгур, след което се увива в квасено тесто и се пече. Освен него, домакинята замесва обреден хляб, който е украсен с фигура на риба, лодка или друг символичен образ, характеризиращ светеца.
 
Днес много хора заменят шарана с друга едра риба. Освен рибник се приготвя и богов хляб.

рибник
iStock/Getty Images

Преди да започне празничната вечеря погачата и рибника се разчупват от най-възрастния представител на рода и част от храната се раздава из махалата за здраве и "за да пази свети Никола моряците и рибарите от беди и корабокрушения."

Легендата разказва, че светецът спасявал моряци, заради което е получил властта си над моретата и морските урагани. Поради тази причина лодките и корабите не плуват в открито море на този ден, а и също с него се закрива есенно-зимния риболов и по този случай моряците, рибарите и семействата им правят голямо угощение с рибни ястия.

Костта от главата на шарана се запазва, тъй като според народните вярвания притежава магическа лечебна сила. Тя е с формата на кръст и се нарича още "кръхче" или "дъна". Майките я пришивали на шапките на дечицата си, за да ги пази от болести и уроки. Вярвало се, че предпазвала и дома от злини.

Трябва да се внимава да не падат люспи от рибата на земята, защото е на лошо, а ако я настъпите можете да се разболеете. Доброто поверие казва, че ако сложите от люспите в портфейла си, ще ви е на пари.

риба
iStock/Getty Images

Трапезата не се вдига през целия ден. На нея може да има жито, боб, чушки с ориз, варена царевица, постни сърми.