/ iStock
Лятото е най-доброто време да похапваме пресни зеленчуци и плодове. Въпреки това, не всеки може да си позволи да се наслаждава на изобилието от сезонни продукти.

Пиене на вода с лимон: Ползите и вредите

Тиквичките са една от любимите ни летни храни, но се оказва, че този вкусен зеленчук не трябва да се консумира при определени заболявания.
 

тиквички
iStock


Така например, по време на остра фаза на стомашно-чревни заболявания, като гастроентерит или чревни инфекции, тиквичките могат да причинят допълнително дразнене на лигавицата или да влошат съществуващите симптоми. 

При гастрит тиквичките могат да увеличат секрецията на стомашен сок и да увеличат киселинната секреция, което също ще влоши състоянието на хроничен гастрит с висока киселинност.

При заболявания на дванадесетопръстника и стомашни язви, тиквичките могат да причинят дразнене на лигавицата и да увеличат болката.

Също така, тиквичките могат да причинят спазъм на панкреаса, което ще увеличи възпалителния процес и ще влоши състоянието при панкреатит.

Употребата на тиквички може да се отрази негативно на състоянието на бъбреците при някои хора. Поради повишеното натоварване на този орган, тяхната функция може да се влоши при хора с бъбречна недостатъчност.

Диетолог посочи храните, които не трябва да ядем на празен стомах

Освен това хората с алергия към тиквички също са противопоказани да ги добавят към диетата си. Алергичната реакция може да се прояви като сърбеж, кожни обриви, подуване или дори анафилактичен шок.  
 

тиквички
iStock


В същото време, според експертите, тиквичките са идеален зеленчук за малки деца, тъй като тялото им никога не реагира на тях с алергии. Те са разрешени за консумация дори от деца, страдащи от атопичен дерматит, дисбактериоза или хранителна непоносимост към други храни.

"Статията е информативна и не представлява медицинско четиво. При проблеми със здравето следва да се обърнете незабавно към вашия лекар.