Диетоложката Наталия Круглова съветва хората със стомашно-чревни заболявания да не ядат пържени, кисели храни на празен стомах, а също и да не пият кафе.
„Ако човек има заболявания на храносмилателния тракт, например гастрит, тогава трябва да се изключат кисели храни, зеленчуци, плодове, плодови сокове, които също имат кисел вкус. Цитрусовите сокове могат да бъдат дразнещи за стомашната лигавица”, обяснява експертът.
Кафето също може да изостри хроничните заболявания на стомашно-чревния тракт, така че също не се препоръчва да се използва на празен стомах за хора с рефлуксен езофагит.
"При това заболяване съдържанието на стомаха се връща в хранопровода и хората усещат киселини, горчив вкус в устата. В тази ситуация обикновено изключваме кафето", казва докторът.
При чернодробни заболявания обаче кафето дори е полезно, продължава Круглова.
"Има доказателства, че употребата на кафе подобрява хода на чернодробно заболяване. Тоест трябва да гледате в зависимост от ситуацията, пред която е изправен човекът", заключва тя.
„Ако човек има заболявания на храносмилателния тракт, например гастрит, тогава трябва да се изключат кисели храни, зеленчуци, плодове, плодови сокове, които също имат кисел вкус. Цитрусовите сокове могат да бъдат дразнещи за стомашната лигавица”, обяснява експертът.
Кафето също може да изостри хроничните заболявания на стомашно-чревния тракт, така че също не се препоръчва да се използва на празен стомах за хора с рефлуксен езофагит.
"При това заболяване съдържанието на стомаха се връща в хранопровода и хората усещат киселини, горчив вкус в устата. В тази ситуация обикновено изключваме кафето", казва докторът.
При чернодробни заболявания обаче кафето дори е полезно, продължава Круглова.
"Има доказателства, че употребата на кафе подобрява хода на чернодробно заболяване. Тоест трябва да гледате в зависимост от ситуацията, пред която е изправен човекът", заключва тя.