Върнаха дисквалифицирана транссексуална участничка в Мис Вселена
Върнаха дисквалифицирана транссексуална участничка в Мис Вселена / снимки: Reuters

Дисквалифицираната транссексуална кандидатка за Мис Вселена Канада Джена Талакова беше върната в конкурса лично от собственика на правата за Мис Вселена Доналд Тръмп.

Миналия месец Талакова беше дисквалифицирана от конкурса за красота с обяснението, че не се е родила жена по природа и че не е дала цялата информация за първоначалния си пол. Това породи бурни реакции сред редица организации, защитаващи правата на гейовете и лесбийките.

В резултат на разразилия се скандал Доналд Тръмп върна 23-годишната Джена в надпреварата, а правилата на конкурса бяха променени из основи, за да може Талакова да вземе участие в него през 2013 година.

Красивата блондинка, която при раждането си е била кръстена Уолтър, разказва, че още от 4-годишна възраст чувствала, че се намира в грешно тяло. Когато била на 14 години Джена започнала хормонална терапия, а по-късно претърпяла няколко хирургични операции за смяна на пола. Трансформацията й била завършена със смяна на шофьорската й книжка, паспорта и акта й за раждане.

Върнаха дисквалифицирана транссексуална участничка в Мис Вселена
netinfo