/ iStock/Getty Images
Ако пролетта е моментът, когато започвате да мислите за диетата, упражненията и подготовката за летния сезон, трябва да знаете, че спортът със сигурност ще промени формата на тялото ви, но храненето ще бъде основният му съюзник. Тези, които искат да натрупат мускулна маса, трябва да заложат на пилешкото и говеждото месо, тъй като те са богати на протеини и са чудесни за натрупване на впечатляваща мускулна мас, пише сръбският "Политика".

Пилешко

За да изградите мускулна маса, яжте храни, които съдържат протеини без излишни мазнини. Пилешкото месо е точно такова.

Говеждо месо

Говеждото месо е с високо съдържание на протеини, но тъй като то може да съдържа много мазнини, е препоръчително да избирате немазни парчета.

Плескавица - типично сръбско ястие. Това са плоски, кръгли дискове, направени от смес от говеждо, телешко, агнешко или свинско месо (отново, в зависимост от местоположението ви).
ThinkStock/Getty Images


Тофу

100 грама тофу съдържа 8 грама протеини и само 75 калории и засища за дълго време.

Ориз

Твърди се, че в тренировъчен ден трябва да изяждате една средна чиния варен ориз заради невероятната му роля в изграждането на мускулна маса.

ориз
pexels.com

Яйца

Яйцата са задължителна част от храненето на тези, които искат да изградят мускулна маса. Яйцата съдържат 13 грама протеини и имат най-висока биологична стойност в сравнение с други храни.

Риба тон

Рибата тон е ненадминат източник на протеини.

Авокадо

Считано за отличен източник на здравословни мазнини поради високото си съдържание на калории, авокадото е чудесно допълнение към салатите. То е богато на фибри, витамини и минерали. От него могат да се приготвят вкусни пастети за сандвичи.

закуска авокадо филийки
iStock/Getty Images

Фъстъчено масло

Две супени лъжици фъстъчено масло съдържат повече от 8 грама протеини, почти 2 грама фибри, 208 милиграма калий, повече от половин грам желязо, 24 микромилиграма фолиева киселина, 188 калории и 3 грама захар. Маслото е богато на антиоксиданти и с високо съдържание на мононенаситени мазнини, които намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.

Бадеми

Всеки, който иска да изгради мускулна маса, трябва да яде бадеми. 100 грама бадеми съдържат 21,2 грама протеини и 11,8 грама фибри.

 
БГНЕС