За бъдещите майки витамин D е важен за тяхното здраве и за бебето им. Ново проучване установява, че той е не само жизненоважен за растежа, но също така влияе върху интелигентността на детето, съобщава „Стъди Файндс“. Изследователи от Детския изследователски институт в Сиатъл казват, че майките с по-високи нива на витамин D по време на бременност имат деца с по-висок коефициент на интелигентност.
Мелиса Мелоу, водещ автор на изследването, добавя, че тази връзка се проявява специално при децата на чернокожите жени. Изследването установява, че недостигът на витамин D е често срещан проблем сред бременните жени, но бъдещите чернокожи майки са изложени на по-висок риск.
„Пигментът меланин предпазва кожата от увреждане от слънцето, но като блокира UV лъчите, меланинът също така намалява производството на витамин D в кожата. Поради това не бяхме изненадани да видим високи нива на дефицит на витамин D сред чернокожите бременни жени в нашето проучване. Въпреки че много бременни жени приемат пренатални витамини, това може да не коригира съществуващия дефицит на витамин D “, казва изследователят от Центъра за детско здраве, поведение и развитие в съобщение за медиите.
Преди да открият тази връзка с бъдещата интелигентност, предишни проучвания показват, че получаването на достатъчно количество от това хранително вещество има няколко предимства. Едно проучване разкрива, че дефицитът на витамин D по време на процеса на развитие води до забавен растеж и по-висок риск от затлъстяване.
В новото проучване изследователите проучили данните за родители и деца в рамките на „Условия, засягащи неврокогнитивното развитие и ученето в ранна детска възраст“ (CANDLE). Докладът е изследвал бременни жени през 2006 г. и е с наблюдавал тях и децата им през следващите няколко години.
След контролиране на няколко фактора, които влияят върху IQ, екипът на Мелоу открива, че по-високите нива на витамин D по време на бременност имат връзка с по-висок коефициент на интелигентност при деца на възраст между 4 и 6 години. Изследователите предупреждават, че констатациите сочат към връзка между пренаталното хранене и интелигентността, но не посочват причина.
„Дефицитът на витамин D е доста разпространен“, обяснява Мелоу. „Добрата новина е, че има относително лесно решение. Може да е трудно да се набави достатъчно количество витамин D чрез храненето и не всеки може да компенсира тази пропаст чрез излагане на слънце, така че добро решение е да вземете добавка.“
Проучването установява, че хората се нуждаят от 600 международни единици (IU) витамин D всеки ден. Средният американец консумира само около 200 IU чрез храненето си. Храните, които могат да повишат нивата на витамина, включват мазна риба, яйца, краве мляко и зърнени закуски.
Изследователите отбелязват, че до 80% от бременните чернокожи жени може да имат дефицит на витамин D. Почти при половината (46%) от объдещите майки в проучването липсва препоръчителното количество витамин D. Тези нива са по-ниски сред чернокожите жени в сравнение с белите.
„Искам хората да знаят, че това е често срещан проблем и може да повлияе на развитието на децата“, заключава водещият автор. „Дефицит на витамин D може да възникне дори ако се храните здравословно. Понякога това е свързано с начина на живот, пигментацията на кожата или други фактори извън контрола ни."
Мелиса Мелоу, водещ автор на изследването, добавя, че тази връзка се проявява специално при децата на чернокожите жени. Изследването установява, че недостигът на витамин D е често срещан проблем сред бременните жени, но бъдещите чернокожи майки са изложени на по-висок риск.
„Пигментът меланин предпазва кожата от увреждане от слънцето, но като блокира UV лъчите, меланинът също така намалява производството на витамин D в кожата. Поради това не бяхме изненадани да видим високи нива на дефицит на витамин D сред чернокожите бременни жени в нашето проучване. Въпреки че много бременни жени приемат пренатални витамини, това може да не коригира съществуващия дефицит на витамин D “, казва изследователят от Центъра за детско здраве, поведение и развитие в съобщение за медиите.
Преди да открият тази връзка с бъдещата интелигентност, предишни проучвания показват, че получаването на достатъчно количество от това хранително вещество има няколко предимства. Едно проучване разкрива, че дефицитът на витамин D по време на процеса на развитие води до забавен растеж и по-висок риск от затлъстяване.
В новото проучване изследователите проучили данните за родители и деца в рамките на „Условия, засягащи неврокогнитивното развитие и ученето в ранна детска възраст“ (CANDLE). Докладът е изследвал бременни жени през 2006 г. и е с наблюдавал тях и децата им през следващите няколко години.
След контролиране на няколко фактора, които влияят върху IQ, екипът на Мелоу открива, че по-високите нива на витамин D по време на бременност имат връзка с по-висок коефициент на интелигентност при деца на възраст между 4 и 6 години. Изследователите предупреждават, че констатациите сочат към връзка между пренаталното хранене и интелигентността, но не посочват причина.
„Дефицитът на витамин D е доста разпространен“, обяснява Мелоу. „Добрата новина е, че има относително лесно решение. Може да е трудно да се набави достатъчно количество витамин D чрез храненето и не всеки може да компенсира тази пропаст чрез излагане на слънце, така че добро решение е да вземете добавка.“
Проучването установява, че хората се нуждаят от 600 международни единици (IU) витамин D всеки ден. Средният американец консумира само около 200 IU чрез храненето си. Храните, които могат да повишат нивата на витамина, включват мазна риба, яйца, краве мляко и зърнени закуски.
Изследователите отбелязват, че до 80% от бременните чернокожи жени може да имат дефицит на витамин D. Почти при половината (46%) от объдещите майки в проучването липсва препоръчителното количество витамин D. Тези нива са по-ниски сред чернокожите жени в сравнение с белите.
„Искам хората да знаят, че това е често срещан проблем и може да повлияе на развитието на децата“, заключава водещият автор. „Дефицит на витамин D може да възникне дори ако се храните здравословно. Понякога това е свързано с начина на живот, пигментацията на кожата или други фактори извън контрола ни."