/ БТА
Виртуозният Веско Ешкенази тръгва на национално турне с Плевенската филхармония и с новия си проект „В света на музиката”, съобщава БТА.

Със световноизвестния наш цигулар в програмата ще участват още двама изключителни музиканти, посочват от филхармонията. Солист ще бъде и акордеонистката Вероника Тодорова, която сред почитателите е известна като „Световен шампион на акордеон” заради многобройните си спечелени конкурси по света, както и младият маестро Георги Милтиядов - аранжор на голяма част от творбите, които ще прозвучат по нов начин.

От 2000 г. Веско Ешкенази свири на цигулка „Гуарнери дел Джезу” (Guarneri del Gesu) от 1738, предоставена му от анонимен спонсор в Нидерландия. Световноизвестният български цигулар е възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков” и на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София. Още като дете се изявява като солист, а 11-годишен става концертмайстор на филхармония „Пионер”. Завършил е през 1992 г. майсторски клас при проф. Ифра Нийман, лауреат е на престижни конкурси. Концермайстор е на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам от 1999 г.

Вероника Тодорова е започнала обучение по акордеон в Троян, след това в Дийц (Германия), а от 2005 до 2007 г. - в Джаз-академия на Ренцо Руджери в Италия. Изявява се на световните сцени в Германия, Италия, Австрия, Нидерландия, Норвегия, Финландия, Швейцария, Словакия, Румъния. Носител е на много първи награди от международни конкурси. През 2020 г., след 17 години зад граница, се завръща в родината, и намира свое място на българската сцена. Основава Международен фестивал на музиката и изкуствата „Jam on the river” в родното си село Дебнево. Тя изпълнява широкоспектърен репертоар - от барок, класика и танго-нуево, до собствени композиции и етно-джаз.

Маестро Георги Милтиядов работи в Плевенска филхармония като диригент и пианист, желан гост-диригент на оркестри и хорове в цялата страна. Той е многолик талант - пианист, композитор, аранжор, оркестратор и диригент. Роден е в Бургас през 1998 г. Следва в НМА „Проф. Панчо Владигеров” специалност „Оперно-симфонично дирижиране“ и майсторски клас по дирижиране на Георги Димитров. Автор е на над 400 аранжимента за различни състави.

Публиката в Плевен и Троян вече се наслади на премиерните изпълнения на новата програма. В концертите са включени произведения както от класическата оркестрова палитра, така и заглавия от популярната музика, в аранжимент за симфоничен оркестър и солисти. Авторите са легенди в света на музиката - Йохан Себастиан Бах, Антонио Вивалди, Волфганг Амадеус Моцарт, Арам Хачатурян, Петко Стайнов, Ренцо Руджери, Астор Пиацола, Енио Мориконе, Джон Уилямс, Майкъл Джексън, „Куин“ и др.

Националното турне стартира тази неделя – 10 юли, в Летен театър - Варна. Следват концерти на 21 юли - „Фестивал на изкуствата” - Копривщица,  на 25 юли - Летен театър - Бургас,  на 26 юли – Летен театър - Пловдив, на 27 юли - Крепост Туида - Сливен, на 28 юли – Лятно кино - Ямбол. На 29 юли концертът ще бъде в Културен център „Стара Загора”, а финалите акорди са на 30 юли на „Сцена на вековете” - Велико Търново (Спортна зала „Васил Левски”), посочват организаторите.
БТА