/ БТА
Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва от Плевен на национално турне с шедьоври от Бах до Фреди Меркюри и Майкъл Джексън. В тази премиерна програма той отново ще бъде солист на Плевенската филхармония и ще премине през летните театри и големите концертни зали на десетки български градове, каза пред БТА директорът на филхармонията Любомир Дяковски.

Премиерата на новата програма на Веско Ешкенази предизвика фурор в Плевен. Доверих се на младите и успяхме, призна пред публиката именитият музикант. На диригентския пулт е младият маестро Георги Милтиядов, който е автор и на всички симфонични аранжименти на прочутите произведения в програмата.

БТА

Концертът беше открит с изпълнение на "Мелодия" от украинския композитор Мирослав Скорик за оркестър, соло цигулка на Веско Ешкенази и с оперния хор "Гена Димитрова" с диригент Анелия Дечева. Преди да изпълни и тема от филма "Списъкът на Шиндлер" Ешкенази подчерта, че тя е актуална, защото, както се изрази „Трябва да пазим човечеството!”. Специално за програмата екипът бе получил и подарък от фондация "Петко Стайнов" - "Хоро" от "Тракийски танци", което вдигна на крака публиката.

БТА

Младостта, на която е заложил Веско Ешкенази в новия си проект, се изяви много убедително чрез участието на акордеонистката Вероника Тодорова – известна сред почитателите като "световен щампион по акордеон". Тя представи и една своя творба, вдъхновена от реката в родното село Дебнево. Силни емоционални акценти в концерта поставиха "Токата и фуга" от Бах, пиеси от Пиацола, Руджери, Мориконе, Хачатурян, Вивалди, Моцарт. За публиката бяха изненада и повод за възторзи "браво" новите аранжименти.

БТА

Емоциите се повишиха след изпълнение на пиеси от Франк Синатра ("Ню Йорк"), Фреди Меркюри ("Бохемска история") и от Майкъл Джексън ("Трилър") - една реализирана младежка мечта на Веско Ешкенази, както сам призна пред слушателите си. Изпълнителите изпълниха на бис блестящ "Чардаш" от Монти за цигулка, акордеон и оркестър.
БТА