Веско Пантелеев - Ешкенази и Людмил Ангелов готвят общ диск с аржентинска музика
Веско Пантелеев - Ешкенази и Людмил Ангелов готвят общ диск с аржентинска музика / Дарик Добрич

Съвместен общ диск с аржентинска музика ще издадат в началото на идната година цигуларят Веско Пантелеев – Ешкенази и пианистът Людмил Ангелов. Новината съобщиха пред журналисти в Добрич  световноизвестните музиканти, които ще изнесат концерт тази вечер от 19.00 часа в Органова зала. Поводът е 20-годишнината от съвместната им творческа дейност. Последният им общ диск датира от 2006 г. Дуото планира и мащабно турне в България догодина, след което проектът ще бъде представен и в чужбина – на първо време в Испания и Холандия.

„Това е първото ми посещение в Добрич и за мен е огромно удоволствие да свиря пред добричката публика” – сподели пианистът Людмил Ангелов. Веско Пантелеев – Ешкенази припомни, че е свирил в Добрич преди близо 30 години още като ученик с големия цигулар Минчо Минчев и тогавашния толбухински Камерен оркестър.

Пред добричка публика тази вечер двамата ще представят произведения на Моцарт, Брамс, Гершуин, Пиацола, Гардел. Концертът в Добрич е втори поред, след съвместно представяне на двамата музиканти в София преди около месец.

„Според мен е много важно така наречената „висока култура” да не остане там някъде в небесата, тя трябва да прави крачки към отварянето на врати, за да може да бъде приобщена по-младата публика. Това не трябва да бъде считано като принизяване на високото изкуство или, че се прави някакъв компромис с качеството. Борбата е много трудна и неравна. Очевидно е, че нещо трябва да се направи, защото нито образователната система, нито това, което ни заобикаля като медийна среда не помагат за това младите хора да бъдат привлечени. Има начини да се построят мостове към младото поколение и полека –лека то да бъде въведено и към нещо по-сериозно” –  коментира отношението на младите хора към класическата музика Людмил Ангелов.

 

Според Веско Ешкенази  „класическата музика никога не е била предназначена за всички хора, за масите” .  „ За да слушаш класическа музика, трябва да си подготвен за нея, да я разбираш, да знаеш какво ти дава и да знаеш, че това, което остава след последния акорд е единствено отпечатъка на една емоция в твоята душа. Този отпечатък обаче нищо материално не би могъл да го даде. Тези хора, които знаят това, са нашата публика” – подчерта световноизвестният цигулар.