В Турция показаха възстановената прочута римска мозайка, части от които по-рано тази година американски университет върна на Турция.
 
Основната част от мозайката, която се намира в Турция, изобразява момиче с развети от вятъра коси. Тя е изложена в музея на мозайките Зевгма в турския град Газиантеп и се е превърнала в неофициален символ на града.
 
Фрагментите, които се намират в САЩ, са били продадени от нюйоркския антиквар Питър Маркс на университета Боулинг Грийн в Охайо за 35 000 долара през 1965 г. и са били изложени там през 2012 г. Голяма част от документите около продажбата вече са изгубени.
 
През 2013 г. обаче университетът е наел двама независими археолози, които да установят произхода на фрагментите. Те са заключили, че мозайките принадлежат към същото произведение, към което принадлежи и главата на момиче в Газиантеп.
 
Университетът Боулинг Грийн подписа споразумение с турското министерство на културата през май, по силата на което се съгласи да върне фрагментите от Охайо. В замяна учебното заведение получи висококачествена реплика на фрагментите.