В столицата подредиха изложба, посветена на човешката анатомия
В столицата подредиха изложба, посветена на човешката анатомия / снимки: БГНЕС

От днес жителите и гостите на София ще могат да посетят образователната изложба „Човешкото тяло - разкрито и реално” на третия етаж в ЦУМ.

„Човешкото тяло - разкрито и реално” излага на показ истински части от телата ни. С реални подробности са показани мускулната, скелетната, храносмилателната, репродуктивната, дихателната, отделителната и кръвоносната система, както и кожата, жлезите, ноктите и косата на човека, обясни Цветан Давидков, управител на фирмата организатор на експозицията у нас. По думите му изложбата е „подвижна учебна стая”, като целта й е да разберем повече за това как функционира тялото ни.

За първи път експозицията, която съдържа над 200 експоната и 14 цялостно запазени човешки тела, е показана през 2005 г. във Флорида. Давидков разказа, че почти във всички страни, където изложбата е гостувала, в началото тя е била посрещана с недоверие, а във Венецуела дори е била забранена от Уго Чавес. Като причина за този скептизициъм Давидков посочи аналогиите с изложбата на патолога Гюнтер Фон Хагенс, придобил световна слава покрай опитите си да превърне тленни останки на мъртъвци в музейни артефакти. „Освен начина на приготовление на експонатите обаче, между двете експозиции няма нищо общо”, увери организаторът на проекта у нас.

Моделите са обработени чрез пластификация, използваща полимерно запазване - т.е. водата се изкарва от тялото и органите му се запълват с полимер, каза Катрин Дидли, представител на международния промоутър на изложбата в Европа. По думите й телата са дарени от семействата на починали хора с изричната воля те да бъдат използвани за медицински и образователни цели.

В столицата подредиха изложба посветена на човешката анатомия
netinfo

Експозицията дава възможност на хората не само да научат повече за собствените си тела, но и да разберат как да се грижат по-добре за здравето си. С тази цел са показани и телата на хора с различни заболявания (рак на дебелото черво, цироза на черния дроб, остеопороза, рак на белите дробове), причинени от нездравословен начин на живот.

Цените на билетите варират от 10 до 18 лева, като най-скъпи ще са през уикенда. За деца до 5 години входът е безплатен. Изложбата, която се очаква да продължи няколко месеца, ще е отворена за посещения от понеделник до събота от 10.00 до 19.00 ч. и в неделя от 11.00 до 18.00 ч., посочиха организаторите.