В шведски университет обявиха война на твърдия алкохол
В шведски университет обявиха война на твърдия алкохол / снимка: BGNES

В желанието си да предотврати пиянството по време на церемонията по "посвещение на студента", ръководството на университета в шведския град Линкьопинг забрани употребата на алкохол, по-силен от т. нар. "средна" бира, т. е. 4,5 градуса.

Акцията се провежда под лозунга "На студентската скамейка - без алкохол!", пише БГНЕС, като цитира РИА „Новости”. Освен забраната на силните напитки университетските власти предлагат да бъде намален броят на вечеринките, на които се провежда "посвещението на студента". Предлага се те да бъдат провеждани не всеки ден, а поне през ден.

В Швеция отношението към церемониите за посрещане на първокурсниците, които обикновено стават в края на август и началото на септември и се организират от студентите в горните курсове, е разнопосочно.

Някои смятат, че традицията, която по шведски се нарича "нолнинг", съответства на унизителните армейски отношения между "новобранци" и "стари кучета". Други въпреки критиката остават горещи поклонници на "нолнингите". Пример за напълно невинна церемония е отборното състезание "опаковка". Колко първокурсници могат да бъдат пакетирани в автомобил "Нисан микро"? По време на последните състезания отборът-победител пакетира в автомобила 23-ма души за 57 секунди.