/ Gulliver/Getty Images
Снимките, направени от Дъглас Къркланд, са изложени в Париж
Брижит Бардо, Одри Хепбърн, Мерилин Монро - около 30 снимки, направени от фотографа на знаменитости Дъглас Къркланд, са изложени от днес в галерията "Гадколексион" в Париж, предаде АФП. Те са включени в ретроспектива по повод 50-годишната му кариера.
 
"Работех за сп. "Луук", когато започнах да снимам знаменитости", заяви Къркланд. От 1957 г. той е обезсмъртил редица икони на киното и модата, сред които Мерилин Монро.
 

През 1961 г. заснел холивудската актриса, докато се е отпуснала в легло и тялото й е завито с копринен чаршаф. Това е една от най-известните й снимки. "На нея Мерилин сякаш прави любов с възглавницата, която държи в ръцете си", поясни 83-годишният канадски фотограф.
 


"Става въпрос за представата й за идеалния мъж, с когото би искала да е тази вечер", допълва той.
 

Ретроспективата представя също поредица направени през 1962 г. снимки, на които се вижда Коко Шанел в ателието й на ул. "Камбон". "Прекарах три седмици заедно с нея", споделя фотографът. "Вероятно с това своеобразно съучастничество може да се обясни успехът на снимките", отбеляза той.
 

Gulliver/Getty Images


По време на дългата си кариера Къркланд е заснел работата на снимачната площадка на около 100 пълнометражни филма, сред които "Титаник", "Мулен руж", "Далеч от Африка".
 

Показани са снимки портрети на Джак Никълсън, Джуди Гарланд, папа Йоан Павел Втори. Изложбата ще продължи до 3 юли.
 
БТА