/ Guliver/Getty Images
Всички албуми и записи на американския певец и композитор Принс, който почина миналата година, от днес стават достъпни в най-големите цифрови платформи за музика онлайн. Съобщението е на звукозаписната компания "Уорнър брос рекърдс".

Издават албум в памет на Принс (ВИДЕО)

"Принс записа най-значимите си и популярни изпълнения в сътрудничество с Warner Bros. и ние осъзнаваме истински, че върху нас лежи отговорността за запазването и грижата за неговото невероятно наследство", заяви главният директор на компанията Кемерън Стрънк. Той направи връзката с "главната музикална нощ на годината". Именно тази нощ в Лос Анджелис е церемонията по връчването на главните американски музикални награди "Грами".

Първата съпруга на Принс пише "съкровена автобиография"

Неговата мейджър компания както в началото, така и в края бе "Уорнър Брос". Чрез "Ен Пи Джи Мюзик Пъблишинг" богатият каталог на изпълнителя стана независимо управляван. Правата върху стрийминга на музиката на Принс държеше компанията на рапъра Джей Зи, който стана собственик на стрийминг услугата "Тайдъл" през март 2015 г. срещу 56 млн. долара, които даде на шведската компания "Аспиро" (Aspiro). Месец след покупката рапърът кръсти услугата "Тайдъл" и запази марката.

Заплата след смъртта: Кои са най-печелившите покойни знаменитости?
 

Guliver/Getty Images


Музикантът даде на 19 известни изпълнители малки дялове, като обеща на всеки от тях милионни доходи. Компанията на рапъра Джей Зи "Тайдъл" имаше ексклузивни права върху изпълненията на Принс.

След смъртта на Принс, който не остави завещание, наследниците му поискаха по съдебен път от компанията на Джей Зи да прекрати изключителните права на "Тайдъл" върху песните на музиканта. Компанията отстъпи.
БГНЕС