/ БГНЕС
Бебето, проплакало по време на полет високо над облаците и Атлантическия океан, ще бъде с българска националност, но като място на раждане няма да бъде посочен град, а географските координати – 49 градуса северна географска ширина и 21 градуса западна географска дължина. Това обяви в ефира на bTV Александър Толвет, представителят на „Луфтханза” за България, Албания, Македония и Косово.

Самолет излетя със 191 пътници и кацна със 192: Българче се роди на борда (СНИМКИ)

„Уникален паспорт, уникално дете”, коментира Толвелт.

Малкият Николай се роди на 12 000 метра надморска височина на 26 юли, над водите на Северния Атлантически океан.

В момента, в който пасажерите са разбрали, че има родилка, задната част на самолета е била опразнена, а хората с медицинското образование са извикани да помагат, на борда има и медицинско оборудване.

бебе на борда
БГНЕС

Родилката е била в 35-тата седмица, т.е. раждането е станало около 1 месец преждевременно. При самолетните полети има рестрикции – бременни в края на 36-атата седмица не се качват на борда.

„Екипажите се обучават за раждане на борда. Подготовката им е супер. Всяка година екипажите ходят на опреснителен курс по първа помощ, една от темите е именно как да се помогне на родилка да роди”, обясни Толвет.

Той добави, че в момента обсъждат какво да направят за Николай: „Искаме да е нещо много специално – да направим нещо за живота и бъдещето му, не само да лети безплатно, например”!
bTV