Учени откриха фосили от непознат досега вид динозаври в САЩ
Учени откриха фосили от непознат досега вид динозаври в САЩ / ThinkStock/Getty Images

Учени от университета на Монтана в Боузман откриха фосили от неизвестен досега вид динозаври, чиято глава е напомняла тази на патица, съобщи ЮПИ.

Новият вид е кръстен Probrachylophosaurus bergei. Бил е тревопасен и се е срещал преди 79 милиона години в западната част на Северна Америка.

Учените поясниха, че P. bergei запълва еволюционна ниша между два вида динозаври - Acristavus, които са се срещали преди 81 милиона години, и живелите преди 77,5 милиона години Brachylophosaurus.

P. bergei имал малък гребен на главата си, докато по-ранните му роднини нямали гребен, а наследниците му били с по-големи гребени на главите си.

"Знаехме за динозаври, които са живели преди и след P. Bergei", заяви палеонтоложката Елизабет Фридман Фаулър от Музея за динозаври "Грейт плейнс" в Монтана.

„Сега открихме нов вид динозаври, който запълва тази празнина", допълни тя.

"Става въпрос за много важен екземпляр, който свидетелства за еволюционен преход - допълни експертът по палеонтология проф. Джак Хорнър от университета. - Учените не попадат често на подобни находки. Повечето от откритите от нас динозавърски фосили са от различни видове, които са отдалечени едни от други във времето", каза още тя.

Фаулър и Хорнър започнали разкопки на обект в района на селището Ръдиард в северната част на щата през 2007 г. По-късно там открили фосили от възрастен екземпляр P. bergei, а край него и кости от млад екземпляр от същия вид. Това им позволило да опознаят по-добре динозаврите P. bergei.

Източник: БТА