Учени изследваха последствията от страха у енотите
Учени изследваха последствията от страха у енотите / Thinkstock/Getty Images

След като вълци, мечки и пуми напуснаха архипелага Гълф айлъндс в Британска Колумбия, популацията на енотите там се увеличава. Нарасналото им присъствие опустоши местните екосистеми, тъй като апетитът им е пагубен за риби, ракообразни и пойни птички, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

За да намерят решение на проблема, учени от университета във Виктория, Британска Колумбия, тестваха ефекта, който записи с кучешки лай имат върху поведението на енотите. Кучетата са единствените останали врагове на енотите на Гълф айлъндс.

Учените предположили, че предизвиканият от кучешкия лай страх у енотите може да намали консумираната от тях храна и да потисне репродуктивните им способности. Оказало се, че са прави - кучешкият лай накарал енотите да отделят с 66 на сто по-малко време за търсене на храна и в резултат популацията на раци и риби, с които се хранят, нараснала съответно с 61% и 81%.

"Хората са затрили едри хищници от лицето на планетата, а ние едва сега започваме да разбираме какви са последствията от това", заяви биологът Джеймс Сураси от университета. "Когато прогонвате едри хищници, едно от главните последствия е, че надигат глава видовете, с които се хранят - тревопасни, като елените, и малки хищници, като енотите. Получените резултати разкриват, че трябва да вземем под внимание поведенческата връзка между хищници и плячката им", разясни още той.

Източник: БТА