/ БТА
Турският астронавт Тува Атасевер отнесе в космоса палестински шал и изпрати послание на подкрепа за палестинците, съобщи турското англоезично издание "Дейли сабах". 

Атасевер стана вторият астронавт, който Турция изпрати на космическа мисия с цел да извърши седем експеримента в различни научни области. Това става след успешния полет през януари на Алпер Гезеравджъ до Международната космическа станция, който продължи осемнадесет дни.

По време на космическата мисия Галактик 07, осъществена в събота, 8 юни, Тува Атасевер изрази съжаление за тежкото положение на палестинците.

„Страданията, които палестинският народ преживява, са нещо, което нашият красив свят не заслужава“, каза Атасевер. Той заяви, че е носил със себе си палестински шал, наречен „кефийе“, по време на суборбиталната си мисия.
 

„Гледайки Земята от Космоса, наблюдавах атмосферния слой и си помислих за взаимовръзката между различните елементи на екосистемата, в която живеем“, каза той и добави: „Трябва да живеем в хармония с другите същества, обитаващи тази екосистема.“

"Полетът ни протече нормално. Мога уверено да кажа, че постигнахме всички наши цели, свързани с научните експерименти, които трябваше да извършим", посочи още Атасевер.

Космическият кораб "Ви еС еС Юнити" (VSS Unity) на "Върджин Галактик" (Virgin Galactic), на борда на който се намираше екип от шестима души, включително вторият турски космонавт Тува Атасевер, излетя от космодрума „Америка“ в южната част на американския щат Ню Мексико. Той се върна и кацна обратно на космодрума още в същия ден. Полетът продължи около 70 минути.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Халил Халилов/БТА