Преди около 130 години –, когато жените в Нова Зеландия празнуваха правото си на глас, спортистите се състезаваха в първите международни олимпийски игри и първите  филми се появяваха на голям екран– малко пъстро зелено влечуго с бодлив гръб се излюпи на малък новозеландски остров.

Бебето туатара, уникално и рядко влечуго, ендемично за Нова Зеландия, е излязло от дупката си на горската почва, където по чудо избегна птици, плъхове и канибалистични възрастни туатара, за да достигне зрялост на 35-годишна възраст – с тегло почти един килограм и половин метър дължина – до 35-годишна възраст.
През следващите няколко десетилетия туатарата се е разхождала около остров Стивънс в северния край на Южния остров, ловувайки през нощта и спейки през деня. След това, на около 80 години, времето му в дивата природа приключи. През 1970 г. той е транспортиран до музей в Инверкаргил, най-южният град в страната, за да започне нов живот в очите на обществеността с името "Хенри туатурата".

Сега се смята, че е на възраст между 110 и 130 години.

 Хенри вероятно е най-старият жив туатара в света и най-старият жител на Нова Зеландия. Той е и най-известният и обичан от своя вид.  Тези влечуги също отдавна са очаровали учените – имат париетално или “трето” око на върха на главата си, което открива светлина. Може да им отнеме 16 месеца, за да се излюпят, размножават се и след 100-годишна възраст и могат да живеят до 200 години, което ги прави едно от най-дълголетните същества на планетата.


Хенри има две по-млади гаджета- едната се казва Милдред, а другата  Луси. В продължение на 17 години Хенри не се интересуваше от женски и всъщност беше невероятно агресивен към тях , той отхапа опашката на Милдред два пъти преди 40 години.

През 2007 г. отстраняването на тумор на гениталиите му промени всичко това, включително характера и либидото му –, а на следващата година Хенри влезе в международните заглавия, когато стана баща за първи път, на 111 години.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
The Guardian