/ iStock/Getty Images
Две големи панди са на път от Китай за САЩ, където ще бъдат настанени в зоопарка в Сан Диего, предаде Асошиейтед прес. Трансферът се осъществява като част от партньорство между двете държави. Това се случва на фона на нарастващото напрежение между двете държави.

Официални представители на Алианса за дивата природа в зоопарка Сан Диего (San Diego Zoo Wildlife Alliance) присъстваха в Китай на церемония по повод напускането на пандите Юн Чуан и Син Бао.

Според официални лица може да минат няколко седмици, преди посетителите на зоопарка в Сан Диего да могат да видят пандите.

Китай използва "дипломацията на пандите", изпращайки панди в зоопарковете в различни държави от десетилетия. Извън тяхната родина, черно-бели мечки има само в около двадесет зоологически градини като символ на приятелство от страна на азиатската държава.

Мъжката панда - Юн Чуан, е на почти 5 години. Животното има „дълбоки връзки“ с Калифорния, тъй като неговата майка Чжън Чжън е родена в зоопарка на Сан Диего през 2007 година. Нейни родители са Бай Юн и Гао Гао, които се завърнаха от Сан Диего в Китай през 2018 и 2019 г.

Женската панда - Син Бао, е на 4-годишна възраст. Нейните гледачи я описват като „мила, остроумна, интровертна, със сладко овално лице и големи уши“.

Независимо къде по света се намират, всяка една панда се смята за собственост на Китай. Дори родените в чуждестранни зоопаркове мечки трябва да бъдат върнати на КНДР.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Анна Владимирова/БТА