/ istock
Бебе хипопотам се превърна в интернет сензация първо в Тайланд, а после по цял свят, след като служител от зоопарка в Чонбури, Тайланд качи снимки на малкото животно. В споделяните снимки се вижда как бебето хипопотам се клатушка около заграждението си, как се опитва да ухапе гледача си и най-вече - изключително сладкото си лице, след като го напръскаха с вода. 
  Бебето хипопотам се нарича Му-Денг, което се превежда като подскачащо свинско месо, също име на тайландско ястие.

Феновете на Му-Денг я рисуват, правят торти и дрехи с  нейния образ. Една козметична верига дори каза на потребителите на социалните медии да “носят ружа си като бебе хипо” в публикации, рекламиращи продукти в розови и прасковени нюанси.

В отражение на нарастващото й глобално влияние, уебсайтът на списание Time нарече Му-Денг "легенда" и "звезда".
  Нейната слава произтича от акаунт в TikTok с 2,5 милиона последователи, посветени на хипопотамите и други видове в Khao Kheow Open Zoo в Чонбури, Тайланд. Стотици хиляди хора също следят акаунти, документиращи ежедневието им във Facebook и Instagram. 
  “В момента, в който видях Му-Денг да се ражда, си поставих за цел да я направя известна, но никога не съм очаквал, че ще има слава и в чужбина. Мислех, че тя може да бъде известна в Тайланд, но не и в международен план", каза Атапон Нунде, пазач на зоологическата градина в Khao Kheow Open Zoo,.
  Нунди започва да публикува клипове на животни в социалните медии по време на пандемията, когато установява, че има повече свободно време.

Хипопотамите пигмеи са включени в Червения списък на IUCN. Проучване от 1993 г. предполага, че в дивата природа са останали между 2000 до 25000  хипопотами пигмеи. Те са родом от Западна Африка, където живеят в блата и близо до реки, но са застрашени от загуба на местообитания поради човешки дейности като дърводобив, добив, както и лов. 

“Надявам се, че миловидността на Му-Денг ще повиши осведомеността на хората да дойдат и да научат за [вида], каза ” Атапон. 

 
The Guardian